Bajden: Sjeverna Koreja glavno spoljnopolitičko pitanje SAD

Američki predsjednik se obavezao da će povući vojnike iz Avganistana, ali je izrazio sumnju u poštovanje roka za povlačenje 1. maja

8215 pregleda 9 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je danas u Vašingtonu da je Sjeverna Koreja "glavno spoljnopolitičko pitanje".

Bajden je na prvoj konferenciji za novinare od stupanja na dužnost, rekao da je Sjeverna Koreja prekršila rezoluciju UN lansiranjem balističkih raketa i da će SAD i njeni saveznici odgovoriti u slučaju eskalacije.

"Takođe sam spreman za neki oblik diplomatije, ali to mora biti uslovljeno krajnjim rezultatom denuklearizacije", rekao je on.

Sjeverna Koreja je lansirala dvije balističke rakete koje su, prema navodima japanskih vlasti, pale u Japansko more.

Bajden je rekao i da se ambicija Kine da postane najbogatija i najmoćnija zemlja na svijetu "neće dogoditi za mog mandata".

Rekao je da će nastojati da će nastojati da se jačanju Kine SAD suprotstave povećavanjem svojih ulaganja u nauku i istraživanje. To je područje u kojem, kako je rekao, Kina napreduje, dok SAD ne drže korak.

Predsjednik SAD je iznio da da je kineskom lideru Si Đinpingu jasno rekao da će Sjedinjene Države i dalje "neumorno" prozivati Peking zbog kršenja ljudskih prava.

Američki predsjednik se obavezao da će povući vojnike iz Avganistana, ali je izrazio sumnju u poštovanje roka za povlačenje 1. maja, koji je postavljen sporazumom koji je potpisao Tramp.

Govoreći o domaćim temama, predsjednik je na konferenciji za novinare izrazio nadu da će pre isteka njegovih prvih 100 dana na vlasti biti dato 200 miliona doza vakcina protiv koronavirusa.

Bajden je rekao i da se "neće izvinjavati" zbog poništavanja nekih odluka o imigracionoj politici koje su donijete za vrijeme njegovog prethodnika Donalda Trampa.

Bajdenova administracija saopštila je 2. februara da više neće podržavti Trampovu politiku automatskog deportovanja maloljetnika bez pratnje koji traže azil. Dvije nedjelje kasnije, Bijela kuća je najavila prijem 25.000 tražilaca azila u SAD koji su bili prinuđeni da ostanu u Meksiku.

Bajden je najavio i da će se kandidovati na narednim predsjedničkim izborima 2024. godine. Bajden ima 78 godina i najstariji je predsjednik do sada. On bi na početku eventualnog drugog predsjedničkog mandata imao 82 godine.

Bonus video: