AP: Oružane snage Mjanmara sistematski silovale žene Rohindža

Američka agencija je navela da je odvojeno uzimala izjave od žena iz različitih sela u Mjanmaru a koje sada žive u nekoliko izbjegličkih kampova u Bangladešu
60 pregleda 3 komentar(a)
Rohindže, Foto: Reuters
Rohindže, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.12.2017. 09:22h

Oružane snage Mjanmara sistematski su silovale žene muslimanske manjine Rohindža, prenijela je danas agencija AP koja je uzela izjave 29 žena koje su pobjegle u susjedni Bangladeš.

Američka agencija je navela da je odvojeno uzimala izjave od žena iz različitih sela u Mjanmaru a koje sada žive u nekoliko izbjegličkih kampova u Bangladešu.

Agencija dodaje da su njihove priče slične dok je vojska demantovala da su njeni pripadnici silovali žene te muslimanske manjine.

AP koji je prenio dio njihovih izjava, dodao je da su te žene u početku prihvatile da im budu saopštena imena ali su na kraju odustale u strahu da ih ne ubije vojska ili članovi porodice.

Prema podacima UN, više od 600.000 Rohindža izbjeglo je u susjedni Bangladeš od avgusta, bježeći od kampanje koja je uslijedila poslije nekoliko pobunjeničkih napada na vojne i policijske punktove u Mjanmaru.

Bonus video: