Snouborderi izazvali lavinu, uspjeli da se spasu: Prijeti im zatvor, tužioci traže i 168.000 dolara

Jedan od advokata odbrane postavio je pitanje neće li stroga kazna odvratiti snoubordere i skijaše da ubuduće prijavljuju vlastima lavine i opasne događaje kojima su prisustvovali, jer bi i oni mogli biti optuženi

8523 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dvojica snoubordera koji su u Koloradu, u SAD, izazvali lavinu koja je uništila skup sistem za sprečavanje lavina, optužena su za bezobzirno ugrožavanje bezbjednosti, a tužioci traže i odštetu od 168.000 dolara.

Tajler Devit i Ivan Hanibal polako su se prošlog proljeća snubordovima spuštali niz vjetrom šibanu padinu van staze u Koloradu kada se plitak snijeg ispod njih pomjerio, otkačio se i sjurio nizbrdo.

"Lavina!" - povikao je Devit, a Hanibalova kamera na kacigi zabilježila kako se odronjava snijeg na površini veličine fudbalskog igrališta.

Iskusni snouborderi nisu povrijeđeni, ali lavina je zatrpala pomoćni put i uređaje uz njega snijegom debljine šest metara i opasno se približila auto-putu.

Čim su bili na sigurnom, pozvali su 911 da prijave šta se desilo i sačekali istragu, dali iskaze, video, fotografije.

Međutim, nedjeljama kasnije snouborderi su bili zapanjeni kada su dobili vijest da su optuženi za bezobzirno ugrožavanje bezbjednosti jer je lavina koju su izazvali uništila skup sistem za ublažavanje lavina.

Tužioci traže i njihovo kažnjavanje i odštetu od 168.000 američkih dolara.

Pošto je taj slučaj veoma rijedak, i ljubitelji skijanja i stručnjaci za sprečavanje lavina pažljivo prate suđenje koje je trebalo da počne u četvrtak, ali je odloženo za jun jer nema dovoljno porotnika.

Predviđena kazna za takav slučaj je do šest mjeseci zatvora, ali će najvjerovatnije biti uslovna, uz rad u javnom interesu.

Jedan od advokata odbrane postavio je pitanje neće li stroga kazna odvratiti snoubordere i skijaše da ubuduće prijavljuju vlastima lavine i opasne događaje kojima su prisustvovali, jer bi i oni mogli biti optuženi.

Uništena jedinica za ublažavanje lavina dio je sistema u tom kraju od šest uređaja na daljinsko upravljanje koji kontroliše Ministarstvo saobraćaja Kolorada.

Tu uređaji pale mješavinu kiseonika i vodonika koja uzrokuje eksploziju za bezbjedno pokretanje lavina.

Od lavina je do sada ove zime poginulo 35 ljudi širom SAD, uključujući 12 u Koloradu.

Bonus video: