Neki američki političari se žale: Sako i košulja oblik "bijelog ugnjetavanja"?

Poslanice u Montani žale se da su pretjerano seksistička pravila o dužini suknje i dubin dekoltea

5044 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Poslanici parlamenata saveznih država SAD tvrde da su prisiljeni da se drže zastarjelih pravila odijevanja koja se sve više smatraju seksističkim i rasističkim.

Tako državni senator latinoameričkog porijekla na Rod Ajlendu u patikama prigovara da je ukaz da mora da nosi sako i košulju oblik "bijelog ugnjetavanja".

Poslanice u Montani žale se da su pretjerano seksistička pravila o dužini suknje i dubin dekoltea.

A poslanik u Ajovi nosio je farmerke za govornicom prošlog mjeseca da bi ismijao republikanske poslanike jer odbijaju da koriste sanitarne maske, a zabranjuju farmerke ili drugu svakodnevnu ležernu odjeću.

S obzirom na to da je među poslanicima u mnogim saveznim državama sve više žena i drugih osoba koje nisu bijelci, parlamenti su primorani da se bave revidiranjem dugogodišnjih pravila bijelaca o oblačenju, koja se sve više smatraju seksističkim i rasističkim.

"Ta pravila omogućavaju da sudimo ljudima na osnovu načina na koji se oblače ili kako izgledaju, a ja jednostavno smatram da je to vrlo problematično", rekao je Džonaton Akosta, 31-godišnji senator demokrata države Rod Ajlend.

"Uvjeravam vas da ovo što nosim, ni malo ne utiče na kvalitet onoga čime doprinosim".

Nacionalna konferencija državnih poslanika nije izračunala koliko skupština razmatra ili je već izmijenio pravila o odjeći.

Ali, ta organizacija sa sjedištem u Denveru rekla je da je otprilike polovina svih zakonodavnih tijela saveznih država imala neku vrstu formalizovanog kodeksa odijevanja 2019. godine.

Rasprave o oblačenju takođe su se pojavile u Kongresu SAD.

Prigovori poslanica dugogodišnjoj zabrani haljina i bluza bez rukava i cipela sa otvorenim prstima, podstakli su bivšeg republikanskog predsjednika Predstavničkog doma Pola Rajana 2017. da obeća reviziju kodeksa, mada nije jasno da li je time niz pravila uopšte osavremenjen.

Na drugoj strani svijeta, maorski poslanik je prošlog mjeseca pobijedio u borbi protiv kravate u novozelandskom parlamentu.

Kravatu je ismijavao kao "omču kolonijalista" i umjesto nje nosio tradicionalni privezak "hei tiki".

Nekonvencionalna odjeća može biti efikasna "izjava otpora" ili solidarnosti u političkoj areni, ali kodeksi odijevanja takođe igraju važnu ulogu u očuvanju "pristojnosti", rekla je Ronda Garlik, dekanica u "Parsons School of Design" u Njujorku.

"Problem potiče otuda što se za sahranu oblačimo drugačije nego za rad na roštilju", rekla je ona.

"Postoje li drugi načini da se izrazi razlika ili otpor, a da se i dalje pokazuje poštovanje ili poštuje formalnost?", pitala je ona.

Svađa oko pravila odijevanja takođe odražava opšti pokret ka ležernijoj, neformalnoj odjeći u savremenom društvu, rekao je Ričard Tompson Ford, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Stanford i autor knjige "Kodeksi odijevanja: Kako su zakoni mode stvorili istoriju" (Dress Codes: How the Laws of Fashion Made History).

"Kad pogledam senatora s Rod Ajlenda, više mi liči na 'tehnološkog brata' (tech bro) nego na bilo šta drugo", rekao je Ford, pozivajući se na ponekad podrugljiv nadimak za radnike u Silicijumskoj dolini.

Senat Rod Ajlenda gdje su Demokrate većina, odobrio je u utorak novi kodeks odijevanja, zbog prigovora Akoste i drugih poslanika.

Revidirani kodeks star decenijama, zahtijeva od poslanika Senata i osoblja da nose "odgovarajuću i prigodnu odjeću, kao što su bluza, pantalone i košulja s kragnom sa pratećom jaknom".

Demokratski senator Luis Dipalma, koji predsjedava odborom za pravila koji je odobrio revidirani kodeks odijevanja, tvrdi da je taj propis liberalniji nego u drugim saveznim državama.

"Kodeks odijevanja i pristojnost se odnose na poštovanje institucije koja ima više od 200 godina", rekao je on.

Senator Gordon Rodžers, republikanac iz seoskog kraja, rekao je da podržava pravila o odjeći, iako je priznao da mu je bilo teško da umjesto svojih omiljenih teških čizama nosi elegantne ciple uz odelo i da mora da kupuje odijela, mada traži samo polovna, samo da bi ušao su parlament.

Ali senatorka Sintia Mendes, demokratkinja, osporila je da je ovogodišnji kodeks odijevanja bolji od prethodnog koji je jednostavno zahtijevao da svi u Senatu "budu prigodno odjeveni", a ukazale je da je simptomatično što se to zahtijeva baš poslije izbora na kojima je izabrano više žena i drugih koji nisu bijelci.

Ona smatra da je kodeks odijevanja "kolonizacioni jezik, da se svi podsjete ko je na vlasti. Uvijek je sve počinjalo od toga šta se nekom naredi da radi sa svojim tijelom", rekla je Mendes.

Akosta, koji je izabran u novembru kao predstavnik velike zajednice latinosa grada Sentral Fols, tvrdi da se kodeks odijevanja čak i ne primjenjuje: nedjeljama je nosio džempere, trenerke i sportske patike "Air Jordan" a da mu niko nije prigovorio.

"Čija se osjećajnost vrijeđa?", pitao je Akosta, namjerno oblačeći crnu "gvajaru" - tradicionalnu karipsku košulju bez kragne, za poslaničku debatu u utorak.

Taj diplomirani student sociologije Univerziteta Braun priznao je da su lideri Senata pravila odijevanja bar uklonili za povremene goste poslanika Senata, što je izazivalo probleme.

Ali, rekao je da snažno protivljenje potpunom ukidanju pravila odijevanja samo pokazuje koliko je teška borba mlađih, naprednijih poslanika koji pokušavaju da zakonodavno riješe važnije stvari od te.

"To govori koliko je ova institucija konzervativna", rekao je Akosta. "Veoma je teško bilo šta promijeniti".

Bonus video: