"hitna, neophodna pomoć"

Zaokret u odnosu na Trampa: SAD daju Palestincima 15 miliona dolara za borbu protiv koronavirusa

Ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild je sinoć na sastanku Savjeta bezbjednosti UN rekla da će novac iz Agencije SAD za međunarodni razvoj podržati nastojanja Službe katoličke pomoći (Catholic Relief Services) protiv kovida-19 u zdravstvenim ustanovama i da pomogne ugroženim porodicama na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze

4390 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države (SAD) su najavile da će dati 15 miliona dolara Palestincima na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze kako bi im pomogle u borbi protiv kovida-19.

To predstavlja oštar zaokret u odnosu na administraciju bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa koji im je uskratio gotovu svu pomoć.

Ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild je sinoć na sastanku Savjeta bezbjednosti UN rekla da će novac iz Agencije SAD za međunarodni razvoj podržati nastojanja Službe katoličke pomoći (Catholic Relief Services) protiv kovida-19 u zdravstvenim ustanovama i da pomogne ugroženim porodicama na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

Uz to će se podržati nastojanja da se obezbijedi hrana zbog nestašica nastalih kao posljedica pandemije.

Kako je navedeno "ta hitna, neophodna pomoć je dio obnovljene posvećenosti palestinskom narodu" koja će takođe "donijeti veću stabilnost i bezbjednost i Izraelcima i Palestincima".

Dok je predsjednik SAD bio Tramp ta zemlja je pružila Izraelu podršku bez presedana, priznala Jerusalim kao glavni grad jevrejske države, preselila tamo svoju ambasadu iz Tel Aviva i odustala od stava da su jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali nelegalna.

Prošle godine je međutim dala milion dolara pomoći Palestincima tokom pandemije.

Ubrzo poslije inauguracije predsjednika SAD Džozefa Bajdena 20. januara, njegova administracija je najavila obnovu odnosa sa Palestincima i pomoći palestinskim izbjeglicama, što je novi ključni element u obnovljenoj podršci rješenju sukoba dva naroda po modelu dvije države.

Bliskoistočni izalasnik UN Tor Venesland (Wennesland) je rekao SB UN da "kovid i dalje djeluje razarajuće na palestinskim teritorijama", te da su uslovi života uveliko narušeni zbog uticaja na zdravlje, uvođenja restrikcija, zatvaranja škola i smanjenja komercijalne aktivnosti.

Palestinsko Minastarstvo zdravlja započelo je prošle nedelje imunizaciju protiv korona virusa prvim od 61.400 doza koje su stigle preko Kovaks (COVAX) inicijatve Svetske zdravstvne organizacije (SZO). Do tada je Palestinska uprava obezbedila samo 10.000 ruskih vakcina Sputnjik V i 2.000 vakcina Moderna iz Izraela za oko tri miliona Palestinaca koji žive na Zapadnoj obali. Pojas Gaze koji je pod izraelsko-egipatskom blokadom otkako je islamski ekstremitički Hamas silom preuzeo vlast na toj teritoriji 2007. godine, dobio je 80.000 vakcina, uglavnom ruskih, od rivala palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, Muhameda Dahlana koji živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Zvaničnici UN i organizacije za ljudska prava su rekle da je Izrael kao okupaciona sila odgovoran za vakcinaciju palestinskog stanovništva, a ta zemlja je tvrdila da nema takvu odgovornost na osnovu privremenih mirovnih sporazuma. Ipak tokom proteklih nedelja Izrael je vakcinisao više od 100.000 Palestinca sa Zapadne obale koji imaju dozvolu za rad u jevrejskoj državi i u jevrejskim naseljima.

Preporučujemo za Vas