Džihadisti u hotelu u Mozambiku zarobili 180 ljudi

Džihadisti su počeli napad u srijedu poslije podne, nagnavši prestrašene stanovnike da potraže sklonište u obližnjoj šumi, a radnike da se sklone u hotel Amarulu

3465 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Oko 180 ljudi, među kojima su i strani radnici, zarobljeno je već treći dan u hotelu u Palmi dok traje džihadistički napad na taj grad na sjeveroistoku Mozambika, saznaje se od radnika i bezbjednosnih službi.

Vojska je pokušala avionom da evakuiše radnike na sigurno s tog područja na kojem se gradi veliko plinsko postrojenje, u čijoj gradnji učestvuje francuska kompanija Total, rekli su radnici, prenosi Hina.

Džihadisti su počeli napad u srijedu poslije podne, nagnavši prestrašene stanovnike da potraže sklonište u obližnjoj šumi, a radnike da se sklone u hotel Amarulu.

Vlada je potvrdila napad i rekla da su bezbjednosne snage pokrenule operaciju kako bi otjerale pobunjenike.

Napad se dogodio na dan kada je francuska kompanija objavila da nastavlja radove na izgradnji plinskog postrojenja koje treba da proradi 2024.

Total je glavni ulagač u projekt u kojemu učestvuju italijanski Eni i američki EksonMobil.

"Gotovo čitav grad je uništen. Velik je broj mrtvih", rekao je u telefonskom razgovoru u petak radnik koji je evakuisan. Nije rekao ništa o eventualnim žrtvama ni o tome odakle su.

Drugi radnik je rekao da su helikopteri u petak nadlijetali hotel pokušavajući da uspostave "koridor za evakuaciju oko 180 ljudi zatvorenih u hotelu".

Na kratkom video snimku objavljenom na društvenim mrežama, koji nije provjeren, čuje se glas nepoznate osobe koja kaže da je situacija u Palmi kritična i da u hotelu više nema hrane.

Palma je oko 1.800 kilometara sjeveroistočno od Maputa, u pokrajini bogatoj plinom Kabo Delgadu, gdje se vlasti od 2017. bore s oružanom pobunom.

Naoružani džihadisti Al Šabab ("Mladi" na arapskom), koji su 2019. zakleli na odanost Islamskoj državi (IS), tamo izvodi napade više od tri godine.

Napadi su zadnjih mjeseci ipak jenjali, što se pripisuje vojnim operacijama.

U sukobu je izginulo najmanje 2.600 ljudi, među kojima je više od polovine civila, objavila je nevladina organizacija Akled, a više od 670.000 stanovnika je moralo da napusti svoj dom, navodi UN.

Bonus video: