Bezbjednosne snage ubile više od 100 demonstranata u Mjanmaru

Međunarodna zajednica je osudila ubistva, a brojne diplomatske misije u Mjanmaru objavile su da je među ubijenim civilima bilo i djece

4323 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bezbjednosne snage Mjanmara ubile su juče više od 100 demonstranata koji su protestovali protiv vojnog puča, dok je vojska u glavnom gradu paradom obilježila Dan oružanih snaga.

Internet portal Mjanmar nau (Myanmar Now) prenio je da ubijeno 114 osoba, dok je nezavisni istraživač iz Jangona koji prati bilans žrtava na protestima, javio da je stradalo 107 demonstranata u dvadesetak gradova širom zemlje.

Međunarodna zajednica je osudila ubistva, a brojne diplomatske misije u Mjanmaru objavile su da je među ubijenim civilima bilo i djece.

Delegacija Evropske unije u Mjanmaru objavila je na Tviteru da će 76. godišnjica Dana oružanih snaga, ostati upamćena kao "dan terora i sramote".

"Ubistvo nenaoružanih civila, uključujući i djecu, čin je bez odbrane", navela je delegacija EU.

Mjanmar protest
foto: Reuters

Američki ambasador Tomas Vajda rekao je da "snage bezbjednosti ubijaju nenaoružane civile".

"Mjanmarski narod je jasno rekao da ne želi da živi pod vojnom vlašću", naveo je Vajda.

Broj žrtava u Mjanmaru raste usljed sve veće represije bezbjednosnih snaga.

Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima saopštilo je da je do petka ubijeno 328 osoba od izbijanja demonstracija poslije vojnog puča 1. februara.

Načelnik Generalštaba generalni general Min Aung Hlaing u obraćanju tokom vojne parade nije govorio o protestima, ali je rekao da je "terorizam koji može biti štetan za bezbjednost države i društva" neprihvatljiv.

Američka ambasada saopštila je da je juče pucano u njen kulturni centar u Jangonu, i da nije bilo povrijeđenih.

Bonus video: