Mjanmar: Snage bezbjednosti pucale na okupljene koji su prisustvovali sahrani

Građani su na drugim sahranama održanim danas smrti 114 osoba u represiji u subotu, skandirali slogane protiv vojne hunte

4332 pregleda 2 komentar(a)
Sa protesta protiv vojne hunte u Jangonu, Foto: Reuters
Sa protesta protiv vojne hunte u Jangonu, Foto: Reuters

Snage bezbjednosti Mjanmara otvorile su danas vatru u Jangonu na okupljene koji su prisustvovali sahrani studenta ubijenog u subotu tokom represije protesta u toj zemlji.

Za sada se ne zna broj žrtava i povrijeđenih.

Lokalni mediji prenijeli su da su snage bezbjednosti pucale na okupljene na sahrani i da je uhapšeno nekoliko ljudi.

Mediji su dodali da je bilo žrtava u drugim gradovima.

Građani su na drugim sahranama održanim danas poslije smrti 114 osoba u represiji u subotu, skandirali slogane protiv vojne hunte.

Izvjestilac UN za ljudska prava u Mjanmaru Tom Endrjuz optužio je vojnu huntu, koja je preuzela vlast 1. februara, za "masovno ubijanje" i kritikovao je međunarodnu zajednicu što nije dovoljno učinila u zaustavljanju nasilja.

"Vojna hunta je Dan oružanih snaga učinila danom sramote masakrom muškaraca, žena i male djece širom zemlje... Riječi osude ili zabrinutosti zvuče šuplje za narod Mjanmara, dok vojna hunta sprovodi masovna ubistva nad njima", ocijenio je on.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš rekao je da je šokiran ubistvima civila i dodao da je "vojna represija neprihvatljiva" i da zahtijeva "čvrst, jedinstven i odlučan međunarodni odgovor".

Bonus video: