Izvještaj o kovidu 19: Na čovjeka virus vjerovatno prešao sa životinje

Stručnjaci podržavaju opšte prihvaćenu teoriju o prirodnom prenosu virusa sa životinje, vjerovatno slijepog miša, na čovjeka preko neke druge životinje koja nije još identifikovana

7318 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U konačnoj verziji zajedničke studije stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije i Kine o porijeklu koronavirusa zaključeno je da se pretpostavka o prenošenju virusa koji izaziva kovid 19 na čovjeka posredstvom životinje, ocjenjuje kao "vjerovatna do vrlo vjerovatna", dok je incident u laboratoriji "krajnje nevjerovatan".

Prema konačnoj verziji izvještaja u koji je agencija AFP imala danas uvid stručnjaci su ocijenili da je "s obzirom na literaturu o ulozi životinja u uzgoju kao prelaznih domaćina za novonastale bolesti, potrebno sprovesti druge istrage koje bi obuhvatile širu geografsku oblast" u Kini i drugde.

Konačni izvještaj stručnjaka, koji prema nekima nisu imali dovoljno mogućnosti da rade slobodno tokom četvoronedjeljnog boravka u Vuhanu, potvrđuje prve zaključke predstavljene 9. februara u tom kineskom gradu gdje se virus pojavio.

Stručnjaci podržavaju opšte prihvaćenu teoriju o prirodnom prenosu virusa sa životinje, vjerovatno slijepog miša, na čovjeka preko neke druge životinje koja nije još identifikovana.

Direktan prenos virusa od životinje nosioca ipak je ocijenjena kao "moguća do vjerovatna" u izveštaju.

Stručnjaci takođe nisu odbacili teoriju o prenosu virusa preko zamrznutog mesa, pretpostavka koju favorizuje Peking, ocijenivši da je taj scenario "moguć".

U izvještaju se preporučuje nastavak proučavanja na osnovu te tri pretpostavke, ali odbacuje mogućnost da je virus prenijet na čovjeka kao posljedica incidenta u laboratoriji.

Administracija bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa optužila je Institut za virusologiju u Vuhanu, koji sprovodi istraživanja na vrlo opasnim patogenima, da je namjerno ili nenamjerno dozvolio da procuri koronavirus.

Misija međunarodnih stručnjaka o porijeklu prenosa virusa na čovjeka, koja je smatrana izuzetno važnom za nastojanje svijeta da bude bolje pripremljen za borbu protiv neke moguće buduće epidemije, sa teškoćama je pokrenuta pošto je Kina izgledala vrlo nevoljna da dozvoli dolazak svjetskih stručnjaka iz različitih disciplina.

U zaključcima izvještaj navodi da studije o lancu snabdijevanja pijace Hanan, i drugih pijaca u Vuhanu nisu omogućile da se nađu elementi dokaza o prisustvu inficiranih životinja, ali analiza lanaca snabdijevanja dala je korisne informacije za dalje ciljane studije, posebno u susednim oblastima.

Stručnjaci pozivaju da se ne zanemare proizvodi životinjskog porijekla koji potiču iz regiona van jugoistočne Azije.

Oni zaključuju da treba sprovesti istrage na većim zonama i u većem broju zemalja.

Bonus video: