Trag novca u istazi o ubistvu malteške novinarke: Kina i investicija od 400 miliona dolara

Ukupno šest osoba na Malti je optuženo za ubistvo Karuana Galicije i čeka suđenje

25420 pregleda 6 komentar(a)
Demonstranti nose fotografiju Dafne Karuane Gaocije na jednom od protesta na Malti, Foto: Reuters
Demonstranti nose fotografiju Dafne Karuane Gaocije na jednom od protesta na Malti, Foto: Reuters

Šira istraga o navodima za korupciju na visokom nivou na Malti, koju je prvo pokrenula ubijena novinarka Dafne Karuana Galicija, proteže se na Kinu i investiciju od 400 miliona dolara u Evropi od strane kineske energetske kompanije, objavio je Rojters.

Karuana Galcija je ubijena u oktobru 2017. godine dok je istraživala mrežu kompanija za koju je vjerovala da podmićuje malteške političare.

Sada je konzorcijum novinara povezao dvije firme uključene u tu mrežu sa rođacima kineskog direktora globalne konsultantske firme Aćenture.

Prema izjavama malteških zvaničnika i zvaničnim podacima, Čen Čeng, 43-godišnji direktor iz Šangaja, pregovarao je tokom protekle decenije o investicijama u ime kineske kompanije Šangaj elektrik pauer u Malti i Crnoj Gori.

Otkriće kineske veze potencijalno daje novu međunarodnu dimenziju skandalu koji je uzdrmao maltešku vladu i prošle godine doveo do ostavke premijera.

Takođe bi moglo igrati ulogu u nizu malteških zvaničnih istraga o događajima koji su doveli do smrti Karuana Galicije.

Uz podršku malteške vlade, investicije kompanije Šangaj elektrik pauer malteški i kineski politički lideri su opisali kao jednu od komponenti kineske bilionske inicijative Pojas i put za ulaganje novca u ekonomsku infrastrukturu u centralnoj Aziji i Evropi.

Karuana Galicija je u njenom blogu 2016. godine, godinu dana prije nego što je ubijena, pisala od Čenovoj ulozi u transakcijama, podsjeća britanska agencija.

Ukupno šest osoba na Malti je optuženo za ubistvo Karuana Galicije i čeka suđenje.

Nema naznaka da su Aćenture, Čen ili bilo koja kineska kompanija ili pojedinac povezani sa tim zločinom.

Karuana Galicija je objavila da je Čen formirao kompaniju na Djevičanskim ostrvima 2014, za nepoznate svrhe. Iste te godine, Čen je odigrao centralnu ulogu u pregovorima da Šangaj elektrik pauer investira 380 miliona eura za kupovinu dijela malteške državne energetske kompanije, Enemalta. Karuana Galicija nije ukazala da je Čen na bilo koji način prekršio zakon. Čen i Aćenture se tada nijesu oglašavali povodom pisanja Karuana Galicije.

Sada, novinari Rojtersa, „Tajms of Malta“, OCCRP-a i „Zidojče cajtunga“, otkrili su da su članovi Čenove porodice osnovali dvije dodatne kompanije u Hong Kongu, obje poslovno povezane sa Maltom.

Čen i predstavnici Šangaj elektrik pauera nijesu željeli da komentarišu te navode, piše britanska agencija.

Iz firme Aćenture je saopšteno da veoma ozbiljno pristupaju tom pitanju i „pažljivo razmatraju navode jer se odnose na jednog od naših ljudi. Poštujemo najveće etičke standarde na svakom tržištu na kojem poslujemo i imamo nultu toleranciju za odstupanja od tih standarda“.

Enemalta je odbila da odgovara na pitanja o Čenu.

Iz kabineta kineskog ministarstva inostranih poslova za Rojters je saopšteno da je „sva kineska razmjena i saradnja sa drugim zemljama otvorena i transparentna“.

Prva od kompanija koju je osnovala Čenova porodica, poznata kao Mekbridž, planirala je da plati do dva miliona dolara firmama u Panami koje kontrolišu dvojica malteških političara, objavio je ranije Rojters.

Druga, Daus medija kompani, primila je milion eura od preduzeća čiji je vlasnik jedan od najbogatijih Maltežana Jorgen Fenek, pokazali su finansijski podaci u koje je Rojters imao uvid.

Fenek je u zatvoru i čeka suđenje pod optužbom da je organizator ubistva Karuana Galicije. On je odbacio krivicu.

Prema međunarodnim pravnim zahtjevima u koje je Rojters imao uvid, malteška policija je sumnjičila Mekbridž i Daus medija da su dio razrađene šeme, uključujući i pojedine učesnike dogovora između Malte i Kine, za potplaćivanje političara u Malti i uzimanje profita za sebe. Rojters nije mogao da nezavisno utvrdi da li je ta sumnja opravdana. Čen nije odgovarao na pozive novinare tim povodom.

Fenekovi advokati su odbili da komentarišu povezanost između njihovog klijenta i Čena.

Dafnina misterija

Karuana Galicija je prvi put ušla u trag novcu koji će kasnije dovesti do Kine 2016. godine kada je, prema navodima njene porodice i podacima sa posla, počela da istražuje dva misteriozna preduzeća preko kojih je sumnjala da se isplaćuje mito političarima.

Novinarka je imala malo detalja o dvijema kompanijama osim njihovih imena, 17 Black i Mekbridž, i dojavu od zvaničnog izvora da su dio šeme za isplatu neprijavljenih profita od vladinih kombinacija pojedinim visokim političarima.

Karuana Galicija je poslala tekstualnu poruku njenom sinu Metjuu u aprilu 2016. godine da je čula da su te dvije kompanije „ključne za razotkrivanje mreže“.

Dojava je uslijedila nakon što su malteški zvaničnici otkrili mejl napisan u decembru 2015. godine od strane računovođa dvojice visokih zvaničnika - Konrada Micija, tadašnjeg ministra energetike, i Kita Šembrija, šefa kabineta i bliskog prijatelja tadašnjeg premijar Džozefa Muskata.

U tom mejlu imenovani su 17 Blek i Mekbrdiž kao „mete klijenti“ koji će platiti 2 miliona dolara u tada tajnim kompanijama na Panami čiji su vlasnici Šembri i Mici.

Kada je vijest o mejlu objavljena u lokalnim i međunarodnim medijima u aprilu 2018, šest mjeseci nakon ubistva Karuana Galicije, Šembri je javno potvrdio da postoje nerealizovani „nacrti poslovnih planova“ sa kompanijama Mekbridž i 17 Blek ali je negirao da je prekršen zakon.

Prošlog decembra, on je u javnoj istrazi o smrti novinarke kazao da je Mekbridž bio uključen u mejl iz decembra 2015 „greškom“.

Ranije ovog mjeseca, Šembri je optužen za pranje novca, falsifikovanje i korupciju u odvojenom slučaju.

On je odbacio optužbe i u zatvoru čeka preliminarno sudsko saslušanje

Mici je kazao da nije znao za Mekbridž ili 17 Blek, niti za mejlove.

Mici nije optužen ni u jednom slučaju. On je u izjavi za Rojters ponovio da odbacuje sve navode da je imao poslovne planove sa Mekbrdžom ili lični interes u bilo kojem javnom projektu. Mici je kazao da poznaje Čena kao konsultanta koji je asistirao Šangaj elektrik pauer kompaniji, i „moji kontakti sa njim su bili u poslovnom kontekstu“.

Kada je Karuana Galicija ubijena, ona je radila na priči koju je pokrenula dojava o kompanija 17 Blek i Mekbruidž, za koje je smatrala da su ključne za otkrivanje zašto su Mici i Šembri osnovali firme u Panami.

„Razotkrivanje istine o dvijema kompanijama je zaista bilo u centru njenog rada. Bila je odlučna da dođe do srži te misterije“, kazao je za Rojters Metju Karuana Galicija, njen sin.

Godinu dana nakon ubistva, Rojters i „Tajms of Malta“ pronašli su trag koji povezuje 17 Blek sa jednom bankom u Dubaiju i utvrdili da je njen vlasnik Fenek, malteški tajkun.

Godinu dana kasnije, u novembru 2019, Fenek je uhapšen dok je pokušavao da napusti Maltu luksuznom jahtom.

Optužen je nekoliko dana kasnije za organizovanje ubistva novinarke, što on negira.

Misterija Mekbridža je ostala neriješena.

Tragom posjetnice

Kada je policija pretražila Fenekov stan, pronašli su posjetnicu konsultanta Aćenture, Čena.

Dok su detektivi ispitivali Feneka, optuženi tajkun je dodao još jedan dio slagalice.

Prema snimcima razgovora, u koje je Rojeters imao uvid, Fenek je kazao policiji da ima informacije o Mekbridžu, za koji je kazao da je izvedenica od „Malta Kina Bridž“.

Nije naveo više detalja.

Nakon saznanja o Fenekovoj izjavi, Rojters je pretražio podatke u Kini i pronašao kompaniju pod nazivom Mekbridž internešnal divelopment kompani ltd, koja je registrovana u Hong Kongu 30. septembra 2014.

U registru u Hong Kongu ne navodi se ko je vlasnik Mekbridža. Kao jedini direktor imenovana je 65-godišnja kineska državljanka Tang Žaomin.

Dalji podaci iznijeti u Panamskim papirima, dokumentima o ofšor kompanijama do kojih je došao „Zidojče cajtung“ potvrđuju da je Tangova preko kompanije na Sejšelima takođe krajnji vlasnik Mekbridža.

Međutim, ko je Tangova? Panamski papiri sadrže samo mutnu fotokopiju njenog pasoša, bez adrese ili broja telefona.

Amaterski fotograf

Njeno ime je rijetko, međutim, baze podataka drugih kompanija dovele su novinare do Šangaja.

Tamo, pregled društvenih medija je pokazao da je Tangova pasionirani amaterski fotograf, bivša menadžerka u fabrici automobila i bivša menadžerka u Jum Čajna, koja upravlja kineskom filijalom Kentaki frajd čikn (KFC).

Zadnjih godina, ona je registrovala male investicije u nekoliko lokalnih kompanija.

Tragom njenih objava na društvenoj mreži Veibo, novinari su došli do otkrića. Tangova se predstavlja kao tašta konsultanta Čena iz Aćenture, i kao „baka“ Čenove djece.

Jedan član porodice je kasnije za Rojters potvrdio njihove porodične odnose.

Tangova nije odgovarala na pozive novinara, navodi Rojters.

Naknadni put Rojtersovog novinara u grad Nanđing, 180 milja od Šangaja, je bio koristan. Svrha puta je bila posjeta ketering kompaniji čiji suvlasnik Tangova.

Posjeta je pokazala novu vezu sa Čenom, direktorom Aćenture, i sa Maltom.

Zaposlena u obližnjem KFC-u, kojim upravlja istra ketering kompanija čiji je suvlasnik tangova, kazala je da ne poznaje Tang Žaomin ali da zna drugu suvlasnicu Vang Rui.

Vangova je šefica ketering kompanije, kazala je zaposlena, ali rijetko obilazi radnje.

Zvanični podaci pokazuju da je Vang Rui direktorica firme iz Hong Konga pod nazivom Daus medija kompani koja je osnovana 2014. godine u roku od nekoliko dana od osnivanja Mekbridža.

Prema bankovnim podacima, u koje je Rojters imao uvid, kompanija 17 Blek čiji je vlasnik Jorgen Fenek platila je milion eura Daus mediji 2016.

Novinari su stupili u kontakt sa Vang Rui i ona je za Rojters kazala da je rođaka Tang Žaomin da je Tang Čenova tašta. Kazala je da je osnovala Daus medija na Čenov zahtjev i za njegove potrebe, i da ne zna ništa o milionu eura ili aktivnostima firme.

„Tražio je od mene da osnujem kompaniju i ja sam smatrala da to nije problem“, kazala je Vangova za Čena. „Rekao mi je da će se baviti medijskim poslovanjem“. Dodala je da joj je Čen tada kazao da on ne može da osnuje kompaniju zbog njegove veze sa državnim preduzećem. Vangova nije kazala o kojem se preduzeću radi.

Malteški istražitelji su takođe na tragu Daus medija i Mekbridž.

U međunarodnim pravnim zahtjevima, u koje je Rojters imao uvid, oni traže informacije o poslovnim aktivnostima firmi, protoku novca i krajnjim vlasnicima.

U jednom takvom zahtjevu, preko Interpola 2018, malteška policija je tražila od Kine podatke o kompaniji Daus medija i o milionu eura koje je ta firma primila od Fenekove komanije 17 Blek 2016. godine.

Malteška policija je navela da se možda radi o „nezakonitim sredstvima“ povezanim sa „mogućom korupcijom i pranjem novca“, saopštila je malteška policija. Nema podataka o odgovoru Kine, kazao je jedan malteški zvaničnik.

Iz kabineta portparola kineskog ministarstva inostranih poslova saopšteno je da nijesu upućeni u tu temu.

Malta je uputila druge pravne zahtjeve za informacije Ujedinjenim Arapskim Emiratima u vezi sa potencijalnim uplatama Mekbridža malteškim političarima Šembriju i Miciju. U tim zahtjevima takođe se navodi moguća korupcija i pranje novca. UAE je odgovorilo Malti da nema traga od Mekbridža.

Uplate

U junu 2020. godine, Rojters i „Tajms of Malta“ su otkrili da je Fenekova kompanija 17 Blek uzela tajni profit od pet miliona dolara od projekta vjetropark u Crnoj Gori u koji je uključen Šangaj elektrik i malteška državna energetska kompanija Enemalta.

Čen je predstavio taj projekat upravnom odboru Enemalte, pokazala je interna revizija Enemalte.

Kompanija 17 Blek je 2016. godine dobila pet miliona dolara profita od tog vjetroparka.

Dvije nedjelje prije isplate, u maju te godine, Fenekova firma uplatila je prvu od tri uplate kompaniji Daus mediji, pokazali su bankovni podaci u koje je Rojters imao uvid i Interpolov zahtjev Kini od strane malteških istražitelja.

Te uplate, ukupne vrijednosti milion eura, finalizovane su dva mjeseca kasnije.

Razotkrivanje Čenovog privatnog poslovanja moglo bi predstavljati problem za njega u firmi Aćenture, gdje je zaposlen kao upravni direktor odsjeka za energetiku.

Aćenture ne zabranjuje direktno svojim zaposlenima da imaju privatne poslovne interese, ali upozorava na mogući konflikt interesa, uključujući i upotrebu informacija iz firme ili njenu poziciju za „ličnu dobit (ili za dobit članova porodica ili bliskih prijatelja)“.

Na pitanje o vezama Čena sa Mekbridžom i Daus medija i njegovim odnosom preko ovih firmi sa malteškim poslovnim i političkim ličnostima, Aćenture je saopštio da pažljivo razmatra navode.

Iz Šangaj elektrik pauer nijesu odgovarali na pitanja o Čenovoj ulozi. Portparol Enemalte kazao je da je nakon interne revizije o dogovoru za vjetropark „izvještaj proslijeđen policiji u cilju istrage“.

Grananje istrage

Na Malti, otkrivanje kineske veze moglo bi uticati na niz istraga o korupciji. U toku je istraga o događajima koji su doveli do smrti Karuana Galicije, istraga o kompaniji 17 Blek, istraga o dogovoru za vjetropark u Crnoj Gori i istraga o finansijskim krivičnim djelima o 17 Blek, Mekbridžu i druge optužbe za korupciju.

U Crnoj Gori, pisanje Rojtersa o ulozi kompanije 17 Blek o finansiranju vjetroparka doveo je do otvaranja istrage.

Isti izvještaj takođe je doveo do izbacivanja Konrada Micija, bivšeg ministra energetike, iz malteške Laburističke partije. Džozef Muskat, bivši malteški premijer, tvrdi da on nije znao za poslovanje Micija i Šembrija.

Bonus video: