stotine osoba uhapšenih posljednjih mjeseci vode se kao nestale

NVO: Više od 500 civila ubijeno u Mjanmaru od vojnog puča

Zbog krvoprolića Vašington je objavio da odmah prekida okvirni sporazum o trgovini i investicijama zaključen sa Mjanmarom 2013. godine, dok se ponovo ne uspostavi demokratski izabrana vlada

1452 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bezbjednosne snage Mjanmara ubile su više od 500 civila među kojima veliki broj studenata i adolescenata od kada je izveden vojni puč u toj zemlji 1. februara, javila je danas Asocijacija za pomoć političkim zatvorenicima.

"Potvrdili smo 510 mrtvih", navela je ta nevladina organizacija i dodala da je bilans nastradalih vjerovatno još viši.

Takođe, stotine osoba uhapšenih posljednjih mjeseci vode se kao nestale.

Posebno je veliki broj ljudi nastradao u subotu, na dan oružanih snaga Mjanmara kada je ubijeno više od 110 osoba, među kojima sedam maloljetnika.

Uprkos represiji demonstranti su ponovo juče izašli na ulice, a stradalo je 14 civila na istoku Jangona, ekonomskog centra zemlje, navela je ta organizacija.

Organizovane su sahrane za žrtve ovih posljednjih dana kojima je prisustvovao veliki broj ljudi, od kojih su neki pozdravljali sa tri prsta u znak otpora.

Zbog krvoprolića Vašington je objavio da odmah prekida okvirni sporazum o trgovini i investicijama zaključen sa Mjanmarom 2013. godine, dok se ponovo ne uspostavi demokratski izabrana vlada.

London je zatražio hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN koji će biti održan u srijedu iza zatvorenih vrata.

Međutim vojska na vlasti u Mjanmaru se do sada oglušila o proteste i zapadne sankcije. Vojne vlasti računaju na podjele u međunarodnoj zajednici.

Kina i Indija odbile su zvanično da osude puč. Rusija održava bliske veze sa vojnom huntom, zamjenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Formin učestvovao je u subotu na godišnjoj paradi oružanih snaga Mjanmara.

Kremlj je izrazio zabrinutost zbog rastućeg broja nastradalih ali je naveo da Mjanmar ostaje "pouzdan saveznik i strateški partner" sa kojim želi da ojača svoje vojne odnose.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je međunarodnu zajednicu da pokaže "veće jedinstvo" i da se "više angažuje" oko pritiska na vojnu huntu.