"ODLUKA PREDSJEDNIKA SAD JE LEGALIZACIJA OKUPACIJE"

Odgovor Arapske lige Trampu: Priznati državu Palestinu sa Istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al-Maliki je rekao da Trampova odluka "prikazuje njegovo neprijateljstvo i predrasude prema palestinskom narodu"
0 komentar(a)
Arapska liga, Foto: Reuters
Arapska liga, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.02.2019. 04:13h

Predsjedavajući Arapske lige Ahmed Abul-Geit pozvao je danas države svijeta da priznaju državu Palestinu sa Istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, kao odgovor na odluku predsjednika SAD Donalda Trampa da Jerusalim prizna za glavni grad Izraela.

Geit je otvarajući hitan sastanak ministara spoljnih poslova Arapske lige rekao da je Trampova odluka "osudila" zemlju koja ju je prihvatila i vladu koja ju je donijela.

Taj korak, prema Geitu, postavlja pitanje o ulozi Vašingtona kao mirovnog posrednika ne samo na Bliskom istoku već u cijelom svijetu.

"Ta odluka predstavlja legalizaciju okupacije", naveo je Geit, misleći na izraelsku okupaciju u ratu 1967, i kasniju aneksiju Istočnog Jerusalima.

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al-Maliki je rekao da Trampova odluka "prikazuje njegovo neprijateljstvo i predrasude prema palestinskom narodu".

On je pozvao Arapsku ligu da podnese nacrt rezolucije koja osudjuje Trampovu odluku Savjetu bezbjednosti UN.