Gebrejesus: Istražiteljima koji su u Kini istraživali porijeklo koronavirusa uskraćeni podaci

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i druge zapadne zemlje su odmah pozvale Kinu da nezavisnim stručnjacima omogući potpuni pristup svim podacima o prvobitnoj epidemiji koja je izbila krajem 2019. godine, prenio je Rojters

10438 pregleda 2 komentar(a)
Gebrejesus, Foto: Reuters
Gebrejesus, Foto: Reuters

Istražiteljima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) koji su putovali u Kinu kako bi istražili porijeklo epidemije koronavirusa bili su uskraćeni podaci, saopštio je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i druge zapadne zemlje su odmah pozvale Kinu da nezavisnim stručnjacima omogući potpuni pristup svim podacima o prvobitnoj epidemiji koja je izbila krajem 2019. godine, prenio je Rojters.

U završnom izvještaju, napisanom zajedno sa kineskim naučnicima, tim koji je predvodila SZO i koji je proveo četiri sedmice u Vuhanu i okolini u januaru i februaru naveo je da je virus vjerovatno prenijet sa slijepih miševa na ljude preko druge životinje.

Naučnici su naveli da postoji izuzetno mala vjerovatnoća da je uzrok pojave virusa curenje iz laboratorije.

"U razgovorima sa timom oni su naveli poteškoće sa kojima su se susreli u pristupu osnovnim podacima", rekao je Gebrejesus.

On je dodao da očekuje da će buduće zajedničke studije obuhvatiti pravovremenu i sveobuhvatniju razmjenu podataka.

Bonus video: