ICAN: DA DOK POSTOJE ATOMSKE BOMBE, KATASTROFA JE NEIZBJEŽNA

"Pred svijetom je jasan izbor - kraj nuklearnog oružja ili kraj čovječanstva"

"A ako vam nije prijatno da Kim Džong Un ima nuklearno oružje, onda vam nije prijatno sa nuklearnim oružjem. Ako vam nije prijatno da Donald Tramp ima nuklearno oružje, onda vam nije prijatno sa nuklearnim oružjem", rekla je Fin
5 komentar(a)
Nuklearna eksplozija, Foto: Shutterstock
Nuklearna eksplozija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Direktorka Međunarodne kampanje za zabranu nuklearnog oružja (ICAN) Beatris Fin rekla je danas u Oslu da dokle god atomske bombe postoje, katastrofa je neizbježna.

Fin, čija će organizacija sjutra primiti Nobelovu nagradu za mir, rekla je da je pred svijetom jasan izbor - "kraj nuklearnog oružja ili kraj čovječanstva".

"Impulsivni nastup bijesa, proračunata vojna eskalacija, teroristički ili hakerski napad, ili nesreća - ako ih ne eliminišemo, prije ili kasnije ćemo vidjeti upotrebu nuklearnog oružja. To oružje nas ne čini bezbjednim, nije sredstvo odvraćanja, samo tjera druge države da se trude da naprave svoje. A ako vam nije prijatno da Kim Džong Un ima nuklearno oružje, onda vam nije prijatno sa nuklearnim oružjem. Ako vam nije prijatno da Donald Tramp ima nuklearno oružje, onda vam nije prijatno sa nuklearnim oružjem", rekla je Fin.

ICAN koji okuplja više od 450 organzacija, bio je vodeća snaga iza međunarodnog sporazuma o zabrani nuklearnog oružja usvojenog ranije ove godine. Do sada su se sporazumu priključile 53 zemlje, ali samo tri su ga ratifikovale. Da bi stupio na snagu, potrebno je 50 ratifikacija.

Nijedna nuklearna sila nije potpisala taj sporazum, a SAD, Velika Britanija i Francuska saopštile su da neće poslati ambasadore na dodjelu Nobelove nagrade.

Sacuko Tarlou koja je preživjela atomsko bombardovanje Hirošime 1945, zajedno sa Fin primiće nagradu, a kako je rekla da "nije previše iznenđena" diplomatskim odbijanjem.

"Ovo nije prvi put da se tako ponašaju (...) pokušavali su na više načina da sabotiraju, diskredituju ono što smo mi htjeli da uradimo. Možda ovo pokazuje kojiko ih nervira uspjeh koji smo do sada postigli", rekla je Tarlou.

ICAN je danas postavio 1.000 papirnih ždralova ispred norveškog parlamenta. Ždralove su napravila djeca iz Hirošime.

"Svjedoci smo povećanja prijetnje korišćenja nuklearnog oružja. Države aktivno prete ubijanjem stotina hiljada civila. To nije šala. To je istinska pretnja koja se mora ispraviti i može se ispraviti. Mi možemo to da ispravimo", navela je Fin kod postavke.