Pozivali američku stranu da poštuje činjenice

Kina ocijenila američki izvještaj o Hongkongu kao grubo miješanje u unutrašnja pitanja

Hua je kazala da izvještaj koji je Blinken podnio Kongresu SAD negira osnovne činjenice o poslovima Hongkonga i da ukidanje ili prijetnja ukidanja specijalnog statusa od američke strane "neće zaustaviti razvoj i prosperitet Hongkonga niti trend da se Hongkong i dalje integriše u domovinu"

3956 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kineske vlasti su danas saopštile da američki godišnji izvještaj o Hongkongu, koji predviđa ukidanje specijalnog carinskog statusa te teritorije, predstavlja grubo miješanje u unutrašnje poslove Kine.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing rekla je na konferenciji za novinare da Peking izražava veliko nezadovoljstvo i da se odlučno protivi miješanju Vašingtona u unutrašnja pitanja Kine, prenijela je Kineska medijska grupa (CMG).

Hua je kazala da izvještaj koji je američki državni sekretar Entoni Blinken podnio Kongresu SAD negira osnovne činjenice o poslovima Hongkonga i da ukidanje ili prijetnja ukidanja specijalnog statusa od američke strane "neće zaustaviti razvoj i prosperitet Hongkonga niti trend da se Hongkong i dalje integriše u domovinu".

Navela je da su smijernice "jedna zemlja, dva sistema", "Hongkonžani upravljaju Hongkongom" i visok stepen autonomije Hongkonga praktično implementirani, a da su razna prava i slobode hongkonških stanovnika u potpunosti obezbijeđeni.

"Današnja razvojna dostignuća Hongkonga potiču iz napornog rada više generacija građana Hongkonga i velikih prednosti koje mu daje domovina, a nikako nisu ostvarena zbog darova i milostinje drugih zemalja", navela je Hua.

Hua je rekla da su poslovi Hongkonga "potpuno unutrašnji poslovi Kine" i da "nikakve strane snage nemaju pravo da se miješaju u to".

"Pozivamo američku stranu da poštuje činjenice i da prekine da se miješa u poslove Hongkonga u bilo kakvom obliku i u unutrašnje poslove Kine, kako bi stvorila povoljne uslove za vraćanje kinesko-američkih odnosa na put zdravog i stabilnog razvoja", navela je Hua.

Preporučujemo za Vas