"NE DOPRINOSI IZGLEDIMA ZA MIR U REGIONU"

Evropske zemlje: Odluka o Jerusalimu nije u skladu sa rezolucijama UN

"Status Jerusalima treba da se odredi putem pregovora Izraelaca i Palestinaca", navodi se u deklaraciji i dodaje da bi Jerusalim trebalo da bude glavni grad dvije države, Izraela i Palestine
2 komentar(a)
Jerusalim, Foto: Reuters
Jerusalim, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.02.2019. 04:35h

Odluka američkog predsjednika Donalda Trampa da jednostrano prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela "nije u skladu sa rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN", izjavili su ambasadori pri UN iz Francuske, Velike Britanije, Italije, Švedske i Njemačke.

Odluka "ne doprinosi izgledima za mir u regionu", navodi se u deklaraciji usvojenoj poslije hitnog sastanka Savjeta bezbjednosti UN sazvanog poslije Trampove odluke i na kojem SAD nisu dobile podršku.

Ambasadori su takođe pozvali sve strane na uzdržanost i dodali da se ne slažu sa američkom odlukom o priznavanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela i premještanja ambasade iz Tel Aviva.

"Status Jerusalima treba da se odredi putem pregovora Izraelaca i Palestinaca", navodi se u deklaraciji i dodaje da bi Jerusalim trebalo da bude glavni grad dvije države, Izraela i Palestine.

"U skladu s međunarodnim pravom i rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN 476, 478 i 2334, smatramo istočni Jerusalim kao dio okupirane palestinske teritorije", dodaje se u deklaraciji pet ambasadora.

Izrael je istočni dio Jerusalima osvojio u ratu 1967. godine i anektirao ga.

Palestinci u tom dijelu Jerusalima žele glavni grad svoje buduće države čije se osnivanje nagovještavalo kao moguće pregovaračko rješenje za njihov sukob s Izraelom, koji traje decenijama, ali se poslije odluke Trampa o Jerusalimu za sada ne vidi mogućnost za bilo kakve pregovore.