od novembra dozvoljen ulazak strancima

Saudijska Arabija: Samo vakcinisani od kovida će moći na hodočašće za vrijeme ramazana

Te osobe se svrstavaju u tri kategorije, one koje su dobile dvije doze vakcine, one koje su dobile samo jednu dozu 14 dana ranije i one koje su izliječene od koronavirusa, navele su vlasti

5527 pregleda 3 komentar(a)
Meka (Arhiva), Foto: Reuters
Meka (Arhiva), Foto: Reuters

Samo osobe koje su vakcinisane ili stekle imunitet od kovida-19 će moći da idu da obave omru, malo hodošašće u Meki tokom muslimanskog mjeseca posta ramazana koji počinje sredinom aprila, saopštile su danas saudijske vlasti.

Ministarstvo za Hadž je saopštilo da će biti dozvoljeno "samo osobama imunizovanim" od koronavirusa da obave hodočašće ili molitve u Velikoj džamijiu Meki na početku ramazana.

Te osobe se svrstavaju u tri kategorije, one koje su dobile dvije doze vakcine, one koje su dobile samo jednu dozu 14 dana ranije i one koje su izliječene od koronavirusa, navele su vlasti.

Za vrijeme ramazana u Meku obično veliki broj vjernika iz Saudijske Arabije i drugih muslimanskih zemalja.

Malo hodočašće, ili omra, može da se obavi tokom cijele godine za razliku od hadža koji je jednom godišnje. Malo hodočašće je prekinuto u martu 2020. godine zbog pandemije kovida-19, a početkom oktobra je polako počelo da se vraća uz mjere predostrožnosti.

Prvo je dozvoljeno da dođe samo 6.000 Saudijaca i stranaca koji žive u Saudijskoj Arabije dnevno za omru. Broj je zatim povećan na 15.000 dnevno za omru a 40.000 vjernika moglo je da ide u Veliku džamiju za dnevne molitve.

Stranim vjernicima dozvoljen je dolazak od 1. novembra, ali ministarstvo zdravlja bira zemlje zavisno od razvoja pandemije.

Više od 390.000 slučajeva kovida-19 zabilježeno je u Saudijskoj Arabiji i više od 6.700 umrlih. Više od pet miliona ljudi dobilo je bar jednu dozu vakcine od ukupno 34 miliona stanovnika.