Japan produžio sankcije Sjevernoj Koreji: Pjongjang nastavlja razvoj nuklearnog oružja...

Japan se pridržava i sankcija Ujedinjenih nacija uvedene zbog nuklearnog programa Sjeverne Koreje

1657 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Japan je produžio sankcije Sjevernoj Koreji za još dvije godine, dok Pjongjang nastavlja da razvija nuklearno oružje i ne bilježi nikakav napredak u rješavanju slučaja otmice japanskih državljana, saopštio je danas generalni sekretar japanske Vlade.

Sankcijama je zabranjena trgovina između dvije zemlje, vazdušni saobraćaj, kao i uplovljavanje sjevernokorejskih brodova u japanske luke, osim u humanitarne svrhe.

Japan se pridržava i sankcija Ujedinjenih nacija uvedene zbog nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

Sankcije uključuju zabranu trgovine oružjem, zamrzavanje imovine Sjeverne Koreje, putovanja i obustavljanje saradnje u obrazovanju.

Sjeverna Koreja je ispalila dvije balističke rakete 25. marta prvi put poslije godinu dana, što je Japan osudio kao kršenje rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Japan, Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja pozvali su na punu primjenu sankcija UN i na preduzimanje napora za smanjenje nuklearnog naoružanja.

Sjeverna Koreja je 2002. godine priznala da je tokom 70-ih i 80-ih godina otela 13 japanskih državljana kako bi ih obučavala za špijuniranje, a Pjongjang je potvrdio da je petoro kidnapovanih dobilo dozvolu da se vrate u Japan, dok su ostali umrli.

Bonus video: