Napadnut brod za koji se vjeruje da je baza za iransku Revolucionarnu gardu: Sumnja se na Izrael

Napad se dogodio u danu kada su Iran i svjetske sile sjele za sto u Beču u prvim pregovorima o mogućnosti vraćanja SAD u nuklarni sporazum sa Iranom

6168 pregleda 0 komentar(a)
Satelitski snimak broda MV Saviz, Foto: Beta/AP
Satelitski snimak broda MV Saviz, Foto: Beta/AP

Iranski teretni brod ukotvljen godinama u Crvenom moru kod Jemena, za koji se vjeruje da je baza za paravojnu Revolucionarnu gardu, je napadnut, javila je danas iranska državna televizija prenoseći izvještaje stranih medija.

Ovaj izvještaj državne televizije, koji se poziva na inostrane medije, predstavlja prvi iranski komentar jučerašnjeg napada na brod MV Saviz koji je, kako se sumnja, izveo Izrael, navodi agencija AP.

Napad se dogodio u danu kada su Iran i svjetske sile sjele za sto u Beču u prvim pregovorima o mogućnosti vraćanja SAD u nuklarni sporazum sa Iranom.

Dugo prisustvo broda u regionu je više puta kritikovala Saudijska Arabija, dok Zapad i stručnjaci Ujedinjenih nacija govore da Iran obezbjeđuje oružje i podršku Huti pobunjenicima u Jemenu u dugogodišnjem ratu u toj zemlji.

Iran demantuje da naoružava Huti pobunjenike, mada se djelovi oružja pobunjenika povezuje sa tom zemljom.

Iran je ranije za brod Saviz saopštavao da pomaže u operacijama protiv piraterije u Crvenom moru i moreuzu Bab el Mandeb, ključnom uskom grlu u međunarodnom pomorskom saobraćaju.

Iranska poluzvanična novinska agencija Tasnim, za koju se vjeruje da je bliska Revolucionarnoj gardi, prijavila je napad na brod juče, navodeći da je aktiviran eksploziv postavljen u trupu broda Saviz.

Agencija nije nikog okrivila za napad, i dodala da će iranski zvaničnici, vjerovatno, saopštiti više informacija narednih dana.

Američka vojna Centralna komanda je u saopštenju samo navela da zna za izvještaje medija o incidentu vezanom za Saviz u Crnom moru i da potvrđuje da njene snage nisu uključene u taj incident.

Bonus video: