Bajden vraća pomoć Palestincima

Paket uključuje humanitarnu, ekonomsku i bezbjednosnu pomoć i dio je napora da se poprave veze sa Palestincima koje samo što nisu prekinute za vrijeme Trampovog mandata

3100 pregleda 1 komentar(a)
Zalihe hrane iz centra koji vodi agencija UN u Gaz, Foto: Reuters
Zalihe hrane iz centra koji vodi agencija UN u Gaz, Foto: Reuters

Administracija Džoa Bajdena planira da obezbijedi najmanje 235 miliona dolara američke pomoći Palestincima, objavio je Rojters.

Planiran je nastavak finansiranja agencije UN koja pomaže izbjeglice i vraćanje drugih vrsta pomoći koju je ukinuo bivši predsjednik Donald Tramp.

Paket uključuje humanitarnu, ekonomsku i bezbjednosnu pomoć i dio je napora da se poprave veze sa Palestincima koje samo što nisu prekinute za vrijeme Trampovog mandata.

Rojters navodi da je to najznačajniji Bajdenov potez od dolaska na funkciju povodom obećanja da će ukinuti neke komponente Trampovog pristupa koji su Palestinci kritikovali kao uveliko naklonjen Izraelu.

Nova administracija je obećala i da će raditi na ponovnom otvaranju palestinske diplomatske misije u Vašingtonu.

Bajden je nagovijestio i da žele da ponovo uspostave cilj dvodržavnog rješenja kao prioritet politike SAD prema izraelsko-palestinskom sukobu, ali su do sada oprezno nastupali i vjerovatno će sačekati da se slegne prašina nakon izbora u Izraelu.

Bonus video: