suđenje policajcu optuženom za ubistvo

Ljekari potvrdili da je Flojd umro od nedostatka kiseonika, ne od droge

Svjedočenje poništilo argument odbrane da je Džordž Flojd umro od zloupotrebe droga i hroničnih zdravstvenih problema, a ne zašto što mu je Šovin klečao na vratu

7091 pregleda 8 komentar(a)
Tobin, crtež iz sudnice, Foto: Reuters
Tobin, crtež iz sudnice, Foto: Reuters

Pulmolog Martin Tobin sa Univerziteta Lojola u Čikagu svjedočio je u nastavku suđenja policajcu Dereku Šovinu za ubistvo Džordža Flojda i rekao da je Flojd preminuo usljed nedostatka kiseonika.

Kako prenosi Glas Amerike (VOA), Tobin je rekao da je policijsko obuzdavanje Flojda uticalo na njegovo disanje.

Objasnio je da je to što je Flojd ležao na zemlji, sa rukama pozadi u lisicama, i to što je Šovin jedno koljeno stavio na njegov vrat, a drugo na leđa, uticalo na tok disanja.

Upravo je ovo svjedočenje poništilo argument odbrane da je Džordž Flojd umro od zloupotrebe droga i hroničnih zdravstvenih problema, a ne zašto što mu je Šovin klečao na vratu.

Još dvojica doktora su do sada svjedočila. Doktor Vilijam Smok, patolog, izjavio je da Flojd preminuo zbog gušenja koje je nastupilo zbog pozicije u kojoj su ga držali policajci.

Doktor Danijel Asenšmid, koji je radio toksikološke analize, rekao je da je kod Flojda pronadjen fentanil u krvi, ali da je nivo isti kao kod više od 2.300 ljudi koji su tokom 2020. privedeni zbog vožnje pod uticajem droga i alkohola. Niko od tih vozača nije preminuo, rekao je ljekar.

Policajac Derek Šovin služio je 19 godina u policiji prije nego što je otpušten zbog ubistva Flojda.

Optužen je za tri krivična djela: ubistvo drugog i trećeg stepena i ubistvo iz nehata, i izjasnio se da nije kriv. O tome će odlučivati dvanaestočlana, rasno mješovita porota.

Preporučujemo za Vas