Velika Britanija ponudila zaštitu izbačenom ambasadoru Mjanmara

"Pozdravljam njegovu hrabrost i patriotizam. Podržavaćemo ga da osiguramo njegovu bezbjednost u Velikoj Britaniji"

1740 pregleda 0 komentar(a)
Mjanmar- demonstranti, Foto: Reuters
Mjanmar- demonstranti, Foto: Reuters

Velika Britanija navela je da je ponudila zaštitu ambasadoru Mjanmara koga su predstavnici vojne hunte izbacili iz predstavništva njegove zemlje u Londonu.

Britanske vlasti prethodno su vojnu vlast u Mjanmaru zvanično obavijestile da je ambasadoru Kjavu Zvaru Minu okončan mandat.

"Pozdravljam njegovu hrabrost i patriotizam. Podržavaćemo ga da osiguramo njegovu bezbjednost u Velikoj Britaniji", napisao je na Tviteru sekretar za spoljne poslove Najdžel Adams posle jučerašnjeg sastanka sa ambasadorom Kjavom Zvarom Minom.

Diplomate bliske hunti u srijedu uveče su zauzele ambasadu u centru Londona i nisu dozvolile pristup ambasadoru Minu koji podržava civilnu vladu Aunt San Su Ći, svrgnutu u vojnom puču 1. februara.

Šef britanske diplomatije Dominik Rab osudio je juče vojnu huntu zbog tog "zastrašivanja", međutim britansko ministarstvo spoljnih poslova, koje je dobilo zvanično obavještenje od vlasti u Mjanmaru da se ambasadoru okončava mandat, navelo je da prihvata odluku hunte.

"S obzirom na zastrašivanje Mina, pokušavamo da osiguramo da on može bezbjedno da živi u Velikoj Britaniji dok odlučuje šta će raditi dugoročno", rekao je portparol britanskog ministarstva spoljnih poslova i pozvao na brzo ponovno uspostavljanje demokratije u Mjanmaru.

Mjanmarski ambasador je u srijedu optužio vojnog atašea da je "zauzeo" ambasadu u Londonu. Ambasador koji je proveo noć od srijede na četvrtak u svom vozilu juče je pozvao za pomoć njegovoj zemlji.

Upitan da li bi bio ubijen u slučaju da se vrati u Mjanmar, diplomata koji je bivši pukovnik, ocijenio je da bi bio posmatran kao izdajica i odgovorio "ko zna".

Represija bezbjednosnih snaga protiv prodemokratskih demonstranata potresa Mjanmar više od dva mjeseca i ne slabi. Bezbjednosne snage su tokom demonstracija ubile najmanje 614 civila, prema Asocijaciji za pomoć političkim zatvorenicima.

Bonus video: