u 94. godini

Preminuo bivši američki državni tužilac Remzi Klark

Branio je predsjednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića, bengalskog političara i osnivača Narodne Republike Bangladeš šeika Imara Abdel Rahmana i bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina

3515 pregleda 7 komentar(a)
Remzi Klark, Foto: Reuters
Remzi Klark, Foto: Reuters

Američki državni tužilac u vrijeme administracija predsjednika Džona Kenedija i Lindona Džonsona, Remzi Klark preminuo je u 94. godini.

Porodica je medijima saopštila da je preminuo u svom domu na Menhetnu u Njujorku.

Nakon službe u administraciji predsjednika Džonsona, Klark je otvorio privatnu kancelariju i borio se za ljudska prava, protiv rasizma i protiv smrtne kazne, navodi AP.

Bio je kritičar spoljne politike SAD i protivnik američkih vojnih intervencija, kao i NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ).

Branio je predsjednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića, bengalskog političara i osnivača Narodne Republike Bangladeš šeika Imara Abdel Rahmana i bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina.

Imenovan je, 1999. godine, za počasnog doktora Univerziteta u Beogradu, bio je nosilac Sretenjskog ordena 2. stepena, koji mu je tadašnji predsjednik Srbije Tomislav Nikolić dodelio 2012. godine.

Preporučujemo za Vas