nije objavio da li će se i sam kandidovati

Tramp donatorima: Pomoći ću republikanskim kandidatima da pobijede 2022. godine

Tramp je proveo dva i po mjeseca poslije svog haotičnog izlaska iz Bijele kuće razmatrajući zahtjeve kandidata za izbore za Kongres 2022. koji su tražili njegovu političku podršku i davao im svoj "blagoslov" u zavisnosti od toga da li su podržavali njega i njegovu agendu

3108 pregleda 6 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp je pokušao da se pozicionira kao ključna ličnost Republikanske partije, poručujući stranačkim donatorima da će pomoći republikanskim kandidatima da osvoje mjesta u Kongresu 2022. godine, ali nije objavio da li će se on sam ponovo kandidovati 2024. godine, piše Glas Amerike.

U svom golf klubu Mar-a-Lago, Tramp je bio domaćin večere za donatore Republikanskog nacionalnog komiteta, koji su proveli vikend planirajući budući kurs stranke, u Palm Biču u Floridi.

"Okupili smo se večeras da razgovaramo o budućnosti Republikanske partije i tome šta moramo da uradimo da bi naši kandidati pobijedili", izjavio je Tramp prema tekstu govora koji je unaprijed dostavljen medijima.

On je dodao da je "pun uvjerenja da ćemo 2022. vratiti većinu u Predstavničkom domu i Senatu, kao i da će 2024. republikanski kandidat pobijediti u trci za Bijelu kuću".

Tramp je proveo dva i po mjeseca poslije svog haotičnog izlaska iz Bijele kuće razmatrajući zahtjeve kandidata za izbore za Kongres 2022. koji su tražili njegovu političku podršku i davao im svoj "blagoslov" u zavisnosti od toga da li su podržavali njega i njegovu agendu.

Rekao je da svaka priča o njegovim sopstvenim planovima - a Ustav mu daje pravo da se kandiduje za još jedan četvorogodišnji mandat - treba da sačeka do poslije izbora u novembru 2022. godine.

Brojni drugi republikanci razmatraju svoju potencijalnu kandidaturu za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke 2024, a među njima su Trampov bivši državni sekretar Majk Pompeo i guverner Floride Ron Desantis.

Dok je demokratski predsjednik Džo Bajden pobijedio Trampa sa više od sedam miliona glasova razlike, republikanski kandidat je oduzeo demokratama glasove iz njihovih tradicionalnih biračkih grupa kao što su Hispanci i Afroamerikanci.

Tramp, koji je tokom govora često napadao Bajdena, rekao je da će ključ za pobjedu 2022. biti da se nadgradi i poveća to što je već osvojeno, poručujući da će "Republikanska partija biti uspješna i rašće u budućnosti tako što će prigrliti svoju sudbinu zaštitnika Amerikanaca iz radničke klase."

Trampova aktivna uloga u republikanskoj politici uprkos tome što je izgubio izbore 2020. ne liči ni na jednog od bivših predsjednika, koji su se tradicionalno povlačili iz politike nakon što bi napustili Bijelu kuću.