PRIZNAO JERUSALIM KAO GLAVNI GRAD IZRAELA

Tilerson: Tramp poštovao "volju američkog naroda"

Uprkos navodima nekih izvora da je Tilerson tražio od Trampa da mu prije objavljivanja odluke da vremena da obezbijedi bezbjednost američkih ambasada, državni sekretar je danas izrazio punu podršku Trampu
1 komentar(a)
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.12.2017. 16:36h

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je danas da je američki predsjednik Donald Tramp poštovao "volju američkog naroda" kada je priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela.

"Predsjednik samo izražava volju američkog naroda", rekao je Tilerson u Beču, na konferenciji za novinare sa austrijskim kolegom Sebastijanom Kurcom.

Prema Zakonu o Ambasadi SAD, koji je Kongres SAD usvojio 1995, vlada je pozvana da ambasadu iz Tel Aviva preseli u Jerusalim, "glavni grad Države Izrael".

"Predsjednik nije učinio ništa osim što je poštovao zakon iz 1995. To se tiče američkog zakona i to je američka odluka. Svaka zemlja ima pravo da odluči gde će joj biti ambasada u Izraelu", izjavio je Tilerson i dodao da Vašington želi da vidi pregovore o miru Izraela i Palestinaca.

Zakon iz 1995. je za američku vladu obavezujući, međutim, u njemu postoji klauzula koja predsjedniku dozvoljava da odloži izvršenje zakona na šest mjeseci. Bil Klinton, Džordž Buš Mladji i Barak Obama su klauzulu aktivirali na svakih šest mjeseci, a i Tramp je u junu ove godine to uradio, iako nevoljno.

Uprkos navodima nekih izvora da je Tilerson tražio od Trampa da mu prije objavljivanja odluke da vremena da obezbijedi bezbjednost američkih ambasada, državni sekretar je danas izrazio punu podršku Trampu.

Tilerson je takođe rekao da je Tramp jednostavno priznao realnost, piše Asošiejted pres.

Kurc, budući austrijski kancelar, pozvao je na izbjegavanje "dodatne eskalacije u regionu" Bliskog istoka.

Evropska mini-turneja šefa američke dipomatije uz susrete sa američkim saveznicima, pala je u sjenku Trampove odluke o Jerusalimu i njene međunarodne osude.

Preporučujemo za Vas