Laso proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima u Ekvadoru, rival mu čestitao

Laso, zastupnik desničarske politike, noćas je izjavio da će se 24. maja sa odgovornošću uhvatiti u koštac sa izazovom da promijeni sudbinu zemlje i ostvari za sve u Ekvadoru šanse i prosperitet kojima teže

2519 pregleda 1 komentar(a)
Laso, Foto: Reuters
Laso, Foto: Reuters

Bivši bankar Gijermo Laso proglasio je pobjedu poslije drugog kruga predsjedničkih izbora u Ekvadoru obavezujući se da će se suočiti s "izazovom" da promijeni zemlju pogođenu teškom ekonomskom krizom dodatno pojačanom pandemijom kovida-19.

Laso, zastupnik desničarske politike, noćas je izjavio da će se 24. maja sa odgovornošću uhvatiti u koštac sa izazovom da promijeni sudbinu zemlje i ostvari za sve u Ekvadoru šanse i prosperitet kojima teže.

Pobjedu koju je Laso proglasio prije zvanične objave rezultata, priznao je njegov ljevičarski rival, socijalista Andres Arauz, mentor bivšeg predsjednika Rafaela Koree.

"Čestitam mu na izbornoj pobjedi ostvarenoj danas" rekao je 36-godišnji Arauz.

Laso je osvojio 52,51 odsto glasova, a Arauz 47,49, prema 93,14 odsto prebrojanih glasova.

U Ekvadoru je juče održan drugi krug predsjedničkih izbora na kojima se odlučivalo da li će i u naredne četiri godine zemlja zadržati protržišnu politiku ili se vratiti socijalizmu iz prethodne decenije.

Gijermo Laso (65), koji se treći put kandidovao za predsjednika, obećao je u predizbornoj kampanji otvaranje novih radnih mjesta kroz strana ulaganja i finansijsku podršku poljoprivrednom sektoru.

Laso će naslijediti nepopularnog Lenjina Morena, koji u maju završava svoj četvorotodišnji mandat.

Ekonomija te države izvoznice nafte je bila oslabljena zbog niskih cijena sirove nafte i prije nego je nastupila kriza izazvana koronavirusom.

Trećina stanovništva danas živi u siromaštvu, a nezaposleno je pola miliona ljudi.

Bonus video: