Kako je Tajvan uspio: 23 miliona stanovnika, hiljadu zaraženih

Sav taj uspjeh je postignut bez ikakvih zatvaranja - život funkcioniše potpuno normalno. Škole su otvorene, sportski događaji, koncerti vani i u zatvorenom, sve kao i prije pandemije

18977 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Tajvan ima 23 miliona stanovnika i svega 1.050 registrovanih slučaja koronavirusa od početka epidemije.

U toj zemlji je od posljedica Kovid-19 umrlo 11 ljudi.

Sav taj uspjeh je postignut bez ikakvih zatvaranja - život funkcioniše potpuno normalno. Škole su otvorene, sportski događaji, koncerti vani i u zatvorenom, sve kao i prije pandemije.

Doktor Filip Ji-Čun Lo, zamjenik direktora Centra za kontrolu bolesti Tajvana, je u onlajn diskusiji objasnio kako je tajvanski zdravstveni sistem bio spreman nakon iskustva sa SARS virusom.

Epidemija SARS-a se desila 2003. godine, bolnica u Tajpeju je bila zaključana, ali nije bilo razlike između bezbjednih i rizičnih zona, pa se zaraza nastavila kroz bolnicu i ukupno je zaraženo 150 ljudi, od čega je 35 umrlo.

Ta tragična priča se pamti na Tajvanu i danas, ali je zemlja naučila lekciju i spremila se za buduće izazove, posvećeni da se takav slučaj ne ponovi.

Tajvan ima informacioni sistem koji skuplja zvanične i nezvanične informacije o epidemiji što je brže moguće. U tu svrhu su mijenjani i zakoni kako bi se omogućila snažna i centralizovana komanda u slučaju vanrednih dešavanja kada je u pitanju javno zdravlje.

"Resursi su mobilizovani da bi se uspostavila zdravstvena mreža koja je sposobna i spremna da izoluje i brine o visokozaraznim pacijentima, sa radnicima u punoj zaštitnoj opremi. Još važnije, transparentna komunikacija dan za danom, kada se pojavi vanredna situacija, sistem portparola je spreman i mediji odmah znaju poznat i kredibilan izvor koji mogu da kontaktiraju", objašnjava Lo.

Doktori na Tajvanu su informacije o epidemiji u Vuhanu imali ranog jutra 31. decembra 2019. Sve je poteklo od najvećeg tajvanskog foruma za čatovanje, na kojima je neko pomenuo pozitivan rezultat na SARS. U roku od 12 sati, Tajvan je pojačao graničnu kontrolu za dolaske iz Vuhana i stupio u kontakt da potvrdi informacije sa Kinom i Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

Potom su uveli karantin za posjetioce i bliske kontakte potvrđenih slučaja, a koristili su i digitalni sistem kako bi pratili da li se poštuje karantin.

Doktor Lo objašnjava da su se praktično 17 godina spremali za novu krizu i da je ključ za uspjeh - spremnost, infrastruktura, politička posvećenost, inovacija i najbitnije - povjerenje javnosti.

Bonus video: