AP: Ubijen učenik u SAD, nakon što je pucao na policiju

Do ovog incidenta je došlo u trenutku kada lokalna zajednica oporavlja od nasilja u kome je tri đaka iz Ostin Ista ubijeno ove godine, a sve više učionica otvara za učenike nakon višemjesečene onlajn nastave na distance

6077 pregleda 6 komentar(a)
Policija na mjestu pucnjave, Foto: AP
Policija na mjestu pucnjave, Foto: AP

Policija je ubila učenika koji je pucao na njih u srednjoj školi u Tenesiju u ponedjeljak. Jedan policajac je ranjen, prenosi AP.

Direktor istražnog biroa Tenesija, Dejvid Rauš rekao je na konferenciji za novinare u ponedjeljak da je policija nakon dojave pronašla učenika u toaletu u srednjoj školi Ostin Ist Magnet u Noksvilu, gradu oko 290 kilometara istočno od Nešvila.

Naredila mu je da izađe, ali nije htio da se povinuje i tada je navodno otvorio vatru, na šta je policija uzvratila, istakao je Rauš.

Učenik je umro u školi, a policajac je ranjen i odveden na operaciju, saopštile su vlasti. Niko drugi nije povrijeđen.

Do ovog incidenta je došlo u trenutku kada lokalna zajednica oporavlja od nasilja u kome je tri đaka iz Ostin Ista ubijeno ove godine, a sve više učionica otvara za učenike nakon višemjesečene onlajn nastave na distance.

SAD su se suočile posljednjih nedjelja sa nekoliko masovnih ubistava, uključujući osam stradalih ubijenih u salonima za masažu u Atlanti 16. marta i deset lica poginulih u supermarketu u Koloradu 22. marta, podsjeća AP.

Govoreći ispred bolnice, gradonačelnica Noksvila Indija Kinčanon rekla je da je razgovarala sa policajcem ranjenim u nogu, da je bio pri svijesti i dobro raspoložen.

Kinčanon, bivša predsjednica školskog odbora okruga Knok, govorila je na februarskoj konferenciji za novinare o nasilju oružjem u kome je ove godine ubijeno tri učenika škole Ostin Ist.

Dvije žrtve su imale 15, a druga 16 godina.

"Znam da je škola sigurno mjesto", rekla je tada Kinčanon.

"To je mjesto gde đaci uče. ... Problemi sa nasiljem se dešavaju u zajednici i utiče na djecu kada su izvan škole. Zbog toga fokusiramo svoje napore da zaštitimo nevine, školu, učenike i osoblje," istakla je.

Lokalni mediji su objavili da je ova škola angažovala još tri službenika i da su pojačane patrole u vrijeme kada đaci završavaju nastavu.

Republikanski guverner Tenesija Bil Li pomenuo je pucnjavu na konferenciji za novinare u ponedjeljak, ali je rekao da ima malo informacija.

"Samo sam želeo da se na to osvrnem i zamolim one koji to gledaju, onlajn ili na neki drugi način, da se mole i za porodice i žrtve," istakao je Li.

On je prošle sedmice potpisao zakon kojim je Tenesi kao posljednja država koja većini građana od 21 i više godina omogućava da nose pištolje - otvoreno ili skriveno - bez prethodne provjere i obuke.

Li je podržao ovaj uprkos prigovorima grupa za sprovođenje zakona, koji su tvrdili da postojeći sistem dozvola pruža važnu zaštitu jer je utvrđeno ko bi trebalo a ko ne da posjeduje oružje.

Na pitanje ranije ove godine da li je zabrinut zbog nedavne masovne pucnjave u Džordžiji, Koloradu i drugim mjestima, Li je rekao da povećane kazne znače da "ćemo u stvari jačati zakone koji će u budućnosti pomoći u sprečavanju krivičnih djela izvršenih oružjem".

Bonus video: