Privremene smjernice

SZO: Zaustaviti prodaju živih divljih životinja na pijacama

"Životinje, posebno divlje životinje, izvor su više od 70 procenata svih novih zaraznih bolesti kod ljudi, od kojih su mnoge uzrokovane novim virusima. Divlje životinje posebno predstavljaju rizik za pojavu novih bolesti"

3633 pregleda 1 komentar(a)
SZO, Foto: AP
SZO, Foto: AP

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je na zaustavljanje prodaje živih divljih životinja na pijacama i u prodavnicama hrane kako bi se spriječila pojava novih bolesti.

SZO je saopštila da, iako tradicionalna tržišta hrane imaju centralnu ulogu u obezbjeđivanju hrane i sredstava za život velike populacije, zabrana prodaje živih divljih životinja može zaštititi zdravlje radnika i kupaca na pijacama, prenio je AFP.

Navedeno je da su neki od najranijih poznatih slučajeva Covid-19 imali vezu sa veleprodajnim tržištem tradicionalne hrane u Vuhanu u Kini, gdje su prvi pacijenti bili vlasnici tezgi, zaposlenima na pijaci ili redovni posjetioci.

Privremene smjernice sastavljene su zajedno sa Svjetskom organizacijom za zdravlje životinja (OIE) i Programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) i pozivaju zemlje da obustave prodaju živih divljih životinja na pijacama hrane kao hitnu mjeru.

"Životinje, posebno divlje životinje, izvor su više od 70 procenata svih novih zaraznih bolesti kod ljudi, od kojih su mnoge uzrokovane novim virusima. Divlje životinje posebno predstavljaju rizik za pojavu novih bolesti", navodi SZO.

SZO je pozvala vlade da zatvore djelove prehrambenih tržišta na kojima se prodaju žive divlje životinje ukoliko ne budu uspostavljene odgovarajuće procjene rizika.

Preporučujemo za Vas