odlaže se i distribucija u Evropi

FDA preporučila pauzu u korišćenju vakcine Džonson i Džonson

Australijska vlada saopštila je danas da neće kupovati vakcinu Džonson i Džonson koja se daje u jednoj dozi jer je slična Astrazeneki sa kojom je već ugovorila 53,8 miliona doza

7740 pregleda 136 reakcija 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Američke zdravstvene vlasti preporučile su danas "pauzu" u upotrebi vakcine Džonson i Džonson protiv koronavirusa kako bi se ispitala pojava teških slučajeva krvnih ugrušaka kod nekoliko osoba u SAD.

Američka agencija za ljekove (FDA) "ispituje šest prijavljenih slučajeva u SAD pojave teških oblika krvnih ugrušaka nakon primanja vakcine", pa tokom ispitivanja "preporučujemo pauzu", saopštila je ta agencija.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, vodeća agencija za javno zdravlje u SAD, sastaće se sjutra kako bi procijenila situaciju, a FDA će potom razmotriti njihove nalaze.

"Dok je postupak u toku, preporučujemo pauzu", dodala je FDA.

Više od 6,8 miliona doza vakcine Džonson i Džonsno već je dato u SAD, a neželjeni efekti su za sada "izuzetno rijetki", navode zdravstvene vlasti.

Evropska agencija za ljekove (EMA) je prošle nedjelje saopštila da takođe ispituje povezanost vakcine Džonson i Džonson sa pojavom krvnih ugrušaka.

U međuvremenu, kompanija je najavila da će odložiti distribuciju svojih vakcina u Evropi i da ispituje slučajeve pojave krvnih ugrušaka.

Australijska vlada saopštila je danas da neće kupovati vakcinu Džonson i Džonson koja se daje u jednoj dozi jer je slična Astrazeneki sa kojom je već ugovorila 53,8 miliona doza.

Navedeno je da je identifikovan i drugi slučaj stvaranja krvog ugruška koji je vjerovatno povezan sa primanjem vakcine Astrazeneka.

Ministar zdravlja Greg Hant je rekao da je vlada donijela donijela odluku na osnovu preporuke naučne grupe.

„Džonson i Džonson je takođe vektorska vakcina i vladi nije savjetovano da u ovom trenutku kupuje bilo koju dodatnu vektorsku vakcinu“, rekao je Hant novinarima.

Australija je relativno uspješna u sprečavanju širenja virusa, ali sve je više kritikovana zbog spore vakcinacije.

Ranije je bilo planirano da se osloni na sopstvenu proizvodnju Astrazeneke kako bi uspjela da vakciniše sve odrasle ljude do kraja oktobra.

Vlada je odustala od toga poslije prošlonedjeljne preporuke da je Fajzerova vakcina najpoželjnija opcija za mlađe od 50 godina usljed pojave rizika stvaranja krvnih ugrušaka poslije vakcinisanja Astrazenekom.

Od početka marta 700.000 doza Astrazeneke je iskorišćeno u imunizaciji Australijanaca.

Vlada je udvostručila svoju narudžbinu Fajzerove vakcine na 40 miliona doza, a Hant je rekao da se isporuka dodatnih 20 miliona očekuje u posljednja tri mjeseca 2021. godine.

Preporučujemo za Vas