Udarac za globalnu borbu protiv kovida: Obustavljena upotreba vakcine Džonson & Džonson

Imunološki eksperti naglašavaju da rizik koji predstavlja vakcina J&J djeluje izuzetno nizak, i da ta vakcina ostaje vrijedno oružje protiv kovida-19. Međutim, oni s priznali da je neophodno da zdravstveni zvaničnici pristupe krajnje oprezno kako bi utvrdili najbolje načine za smanjenje rizika

14273 pregleda 1 komentar(a)
U SAD je vakcinu Džonson & Džonson primilo 6,8 miliona ljudi, Foto: REUTERS
U SAD je vakcinu Džonson & Džonson primilo 6,8 miliona ljudi, Foto: REUTERS

Američke savezne medicinske agencije juče su preporučile obustavu upotrebe vakcine protiv kovida-19 koju je proizvela kompanija Džonson & Džonson (J&J) nakon što je šest žena mlađih od 50 godina razvilo rijetki sindrom krvnih ugrušaka, što predstavlja novi udarac u naporima za suzbijanje pandemije.

Iz američke Agencije za hranu i ljekove (FDA) saopšteno je da očekuju da pauza u vakcinaciji Džonsonovom vakcinom potraje nekoliko dana i da je cilj zapravo pružanje informacija medicinskim radnicima kako bi mogli dijagnostifikovati, liječiti i prijaviti slučajeve pojave krvnih ugrušaka. Piter Marks, iz FDA, kazao je da je vakcinacija pauzirana dijelom i zbog toga kako bi upozorili ljekare da primjena standardne terapije za trombozu u ovim slučajevima može načiti ogromnu štetu, ili biti fatalna.

Nakon što je objavljena vijest o suspenziji iz kompanije J&J je saopšteno da će odložiti isporuku vakcina Evropi.

Odluka o vakcini J&J donijeta je nakon što su evropske regulatorne agencije ranije ovog mjeseca saopštile da su utvrdili moguću vezu između AstraZenekine vakcine i sličnog problema formiranja trombova, što je dovelo do određenog broja smrtnih slučajeva.

Džonsonova vakcina koja se daje u jednoj dozi i AstraZenekina jeftina vakcina se smatraju ključnim instrumentima u borbi protiv pandemije koja je odnijela više od tri miliona života.

Imunološki eksperti naglašavaju da rizik koji predstavlja vakcina J&J djeluje izuzetno nizak, i da ta vakcina ostaje vrijedno oružje protiv kovida-19. Međutim, oni s priznali da je neophodno da zdravstveni zvaničnici pristupe krajnje oprezno kako bi utvrdili najbolje načine za smanjenje rizika.

„Čak i ukoliko postoji uzročna veza sa vakcinom: šest slučajeva na 7 miliona doza (što je manje od rizika od formiranja trombova usljed uzimanja oralne kontracepcije) nije nešto zbog čega treba paničiti“, kazao je doktor Ameš Adalja, ekspert za zarazne bolesti na Džons Hopkinsu. „Ljudi me pitaju da li treba da otkazuju zakazane vakcine i ja im kažem da to ne čine, ali znam da će mnogi to ipak učiniti što će zaustaviti napredak u kontrolisanju pandemije“, naveo je Adalja.

Svih šest slučajeva u SAD su žene između 18 i 48 godina, a simptomi su se pojavili šest do 13 dana nakon vakcinacije. U svim slučajevima cerebralna vensa sinusna tromboza (CVST) zablježena je u kombinaciji sa niskim nivoom trombocita (trombocitopenijom).

„Čak i ukoliko su ovi slučajevi uzrokovani vakcinom, rizik koji je manji od jedan u milion treba uporediti sa koristima zaštite od kovida-10, bolesti koja sama po sebi u mnogim slučajevima izaziva zgrušavanje krvi“, kazao je Piter Ingliš, ekspert za vakcine u penziji.

U Americi je do sada dato 6,8 miliona doza J&J u odnosu na 180 miliona doza Modernine i Fajzerove vakcine.

Američki zdravstveni zvaničnici su kazali tokom konferencije za novinare da nijesu prijavljeni slični slučajevi nastanka trombova kod osoba koje su primile vakcine Fajzer/BioNTek i Moderna.

Nakon AstraZeneke naučnici očekivali trombove i od Džonsonove vakcine

Nakon opsežne istrage o tome šta se dešava sa AstraZenekinom vakcinom, naučnike nije iznenadila vijest o sličnim slučejavima pojave krvnih ugrušaka kod osoba koje su primile vakcinu kompanije J&J.

Ove dvije vakcine - kao i ruski Sputnjik V - dizajnirane su na isti način. One koriste virus obične prehlade - od šimpanze u AstraZenekinoj vakcini, a ljudski u Džonsonovoj - kako bi isporučio proteine koronavirusa u tijelo koji zatim aktiviraju imunološku reakciju u vidu antitijela i T-ćelija koje se bore i protiv kovida-19.

Sada djeluje kao da ova tehnologija ima neke veze sa rijetkim stanjem opasnim stanjem, koje je Evropska medicinska agencija i zvanično navela kao neželjenu posljedicu u slučaju AstraZenekine vakcine. Podataka o pojavi krvnih slučajeva nakon prijema ruske vakcine Sputnjik V još nema, piše „Gardijan“.

Bonus video: