brod zaplijenjen

Egipat traži 900 miliona dolara odštete zbog blokade Sueckog kanala

Izvor iz SCA je potvrdio agenciji France presse da se vode pregovori s japanskom kompanijom Shoei Kisen, koja je vlasnica broda, te s osiguravajućim kućama

4225 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Egipat traži 900 miliona dolara odštete nakon blokade Sueckog kanala krajem marta, a kontejnerski brod koji je to izazvao je zaplijenjen, izvijestio je vladin dnevni list Al-Ahram.

Šef Uprave Sueckog kanala (SCA) je na državnoj televiziji rekao da se vode “pregovori” o naknadi štete koju je izazvao Ever Given koji je zapeo u kanalu i paralizovao saobraćaj na ključnoj morskoj ruti.

Egipat tvrdi da nije napravio grešku u tom incidentu i prebacuje odgovornost na brod.

“Pregovori se nastavljaju, ima još puno neusaglašenih tačaka s kompanijom i osiguranjem, počevši od iznosa”, rekao je admiral Osama Rabie.

Izvor iz SCA je potvrdio agenciji France presse da se vode pregovori s japanskom kompanijom Shoei Kisen, koja je vlasnica broda, te s osiguravajućim kućama.

Al-Ahram u utorak prenosi da je admiral rekao da njegova zemlja traži 900 miliona dolara.

“Panamski brod Ever Given je zaplijenjen zbog neisplate 900 miliona dolara prema presudi trgovačkog suda Ismailije”, rekao je.

Isti izvor navodi da taj iznos odgovora “gubicima koje je brod izazvao vlastima i njegovog odsukavanja i održavanja”.

Promet kanalom, kojim se odvija više od 10 posto svjetske trgovine, nastavljen je 29. marta nakon odsukavanja broda uz pomoć međunarodnih stručnjaka.

Više od 400 brodova je bilo blokirano šest dana. Brod koji je plovio pod panamskom zastavom, dug kao četiri nogometna igrališta, od tada je usidren u jezeru Grand Lac Amer u sredini kanala.

SCA navodi da je Egipat tokom incidenta gubio između 12 i 15 miliona dolara dnevno.

Među glavnim izvorima prihoda zemlje, prolazak kanalom je 2019.-2020. Egiptu donio 5,7 milijardi dolara.

Preporučujemo za Vas