IRAN optužuje Izrael za sabotažu postrojenja za obogaćivanje uranijuma

Rohani: Za svaki zločin odsjeći ćemo vam ruke...

Rohani je rekao da će nuklearne aktivnosti Irana "ostati mirnodopske i miroljubive, i pod nadzorom IAEA", Međunarodne agencije za atomsku energiju, bilo da je riječ o obogaćivanju uranijuma do 60 odsto ili do 20 odsto

6397 pregleda 2 komentar(a)
Rohani, Foto: Reuters
Rohani, Foto: Reuters

Odluka o obogaćivanju uranijuma do 60 odsto nakon eksplozije u postrojenju Natanz jeste "odgovor" Irana na "nuklearni terorizam" Izraela, izjavio je danas iranski predsjednik Hasan Rohani.

"To je odgovor na vašu zlonamjernost. To što ste uradili zove se nuklearni terorizam, a ono što mi radimo jeste legalno", rekao je Rohani na sjednici vlade.

Teheran optužuje Izrael za sabotažu postrojenja za obogaćivanje uranijuma u Natanzu, centralnom dijelu Irana.

"Ne možete kovati zavjere protiv Irana, činiti zločine protiv Irana. Za svaki zločin odsjeći ćemo vam ruke... kako biste shvatili da ne možete da nas spriječite da imamo pristup nuklearnoj tehnologiji", dodao je Rohani.

Iranski predsjednik je rekao da očekuje izvještaj bezbjednosnih zvaničnika o incidentu u Natanzu, ali, kako je dodao, "čini se da je to cionistički zločin".

"Želite da ostanemo praznih ruku na pregovorima, ali tamo ćemo ići sa još više karata u rukama", poručio je Rohani.

Rohani je dodao da će nuklearne aktivnosti Irana "ostati mirnodopske i miroljubive, i pod nadzorom IAEA", Međunarodne agencije za atomsku energiju, bilo da je riječ o obogaćivanju uranijuma do 60 odsto ili do 20 odsto.

Međunarodna agencija za atomsku energiju potvrdila je juče da je od Irana dobila obavještenje o namjeri da počne obogaćivanje uranijuma do 60 odsto u postrojenju u Natanzu.

Ta odluka Irana dolazi usred pregovora o opstanku međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu potpisanog 2015.

Iran trenutno obogaćuje uranijum do 20 odsto, dok bi mu obogaćivanje do 60 odsto omogućilo da brzo pređe na obogaćivanje do 90 odsto, koliko je potrebno za upotrebu uranijuma u vojne svrhe.

Iran planira iduće nedjelje da započne obogaćivanje uranijuma do 60 odsto, potvrdio je sinoć na Tviteru iranski predstavnik u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) Kazem Garibabadi.

IAEA je prethodno saopštila da je od Irana dobila obavještenje o tim namjerama.

Teheran je odluku donio usred pregovora o Beču o opstanku međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu potpisanog 2015.