Njemačka: Karenbauer optužila Rusiju za provokacije, a ocenjuje i da će NATO u septembru napustiti Avganistan

"Oduvijek smo govorili: ulazimo zajedno (sa Amerikancima), izlazimo zajedno"

5879 pregleda 4 komentar(a)
Anegret Kramp Karenbauer, Foto: Reuters
Anegret Kramp Karenbauer, Foto: Reuters

Njemačka ministarka odbrane Anegret Kramp Karenbauer (Annegret Kramp-Karrenbauer) optužila je danas Rusiju za provokacije po pitanju Ukrajine i ocijenila da će se vojnici NATO vjerovatno u septembru povući iz Avganistana.

"Moj utisak je da ruska strana čini sve da izazove reakcije", rekla je televiziji ARD ministarka povodom novih tenzija oko Ukrajine.

Uoči današnjeg sastanka ministara odbrane i spoljnih poslova članica NATO, njemačka ministarka je najavila za septembar vjerovatno povlačenje snaga Alijanse iz Avganistana.

"Oduvijek smo govorili: ulazimo zajedno (sa Amerikancima), izlazimo zajedno", rekla je ona.

NATO na današnjoj video konferenciji treba da odluči da li su se stekli uslovi za okončanje misije u Avganistanu gdje ima 9.600 vojnika iz 36 zemalja.

Sporazum talibana i administracije bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa predviđao je povlačenje svih stranih vojnika 1. maja.

Prema neimenovanom američkom zvaničniku, sadašnji predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) je odlučio da američka vojska ostane u Avganistanu i posle 1. maja, ali da će "bezuslovno" napustiti zemlju do 11. septembra kada se navršava 20 godina od terorističkih napada u SAD nakon čega je uslijedila intervencija u Avganistanu.

Bonus video: