Obavještajne agencije: Kina će nastaviti da potkopava uticaj SAD, zabijajući klinove u točkove...

Analiza, koja predstavlja zaključke svih 18 američkih obavještajnih agencija, dalje upozorava da kinesko rukovodstvo na sve jaču konkurenciju sa Vašingtonom gleda kao na dio "epohalne geopolitičke promjene" i spremno je da prihvati sve agresivnije strategije kako bi prevladalo

3587 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay.com
Ilustracija, Foto: Pixabay.com

Globalna epidemija koronavirusa nije učinila mnogo da bi se spriječili protivnici Sjedinjenih Država (SAD), posebno Kina, da nastave da ciljaju i ostvaruju dobit na uštrb SAD, zaključak je nedavno objavljene procjene američkih obavještajaca, prenosi Glas Amerike (VOA).

Kancelarija direktora nacionalne obavještajne službe (ODNI) objavila je tajni izvještaj na 27 strana.

Peking će, navodi se u izvještaju, "nastaviti napore svoje cjelokupne vlade na širenju uticaja Kine, potkopavajući uticaj SAD, zabijajući klinove u točkove između Vašingtona i njegovih saveznika i partnera i njegujući nove međunarodne norme koje favorizuju autoritarni kineski sistem".

Analiza, koja predstavlja zaključke svih 18 američkih obavještajnih agencija, dalje upozorava da kinesko rukovodstvo na sve jaču konkurenciju sa Vašingtonom gleda kao na dio "epohalne geopolitičke promjene" i spremno je da prihvati sve agresivnije strategije kako bi prevladalo.

Ta agresivnost, prema riječima zvaničnika, uključuje nastojanje za postavljanje dodatnih vojnih instalacija širom svijeta i sporazume o pristupu "kako bi se poboljšala njegova sposobnost da projektuje moć".

Ona takođe uključuje i narastajući arsenal oružja.

"Kina gradi sve veće i sve sposobnije nuklearne raketne snage koje su održivije, raznovrsnije i u većoj pripravnosti", navodi se u izvještaju ODNI, upozoravajući da Peking pokušava da obezbijedi da može da uzvrati na nuklearni napad sopstvenim nuklearnim raketama.

Analitičari predviđaju da je Rusija i dalje posvećena podrivanju američkog uticaja i podjeli i slabljenju zapadnih saveza, kao dio pristupa "milo za drago" u sukobu sa SAD.

"Ruski zvaničnici već dugo vjeruju da SAD sprovode sopstvene 'kampanje uticaja' kako bi potkopale Rusiju, oslabile predsjednika Vladimira Putina i instalirale zapadno prijateljske režime u državama bivšeg Sovjetskog Saveza i drugdje", navodi se u izvještaju.

"Rusija traži prilagođavanje sa SAD u pogledu međusobnog nemiješanja u unutrašnje poslove obije zemlje i američkog priznavanja ruske sfere uticaja na veći dio bivšeg Sovjetskog Saveza", dodaje se u izvještaju, navodi VOA.

Bonus video: