Američka vojska se povlači iz Avganistana do 11. septembra

Američki predsjednik je najavio da će povlačenje početi 1. maja, u skladu sa dogovorom koji je sa Talibanima sklopila Trampova administracija

8946 pregleda 144 reakcija 5 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden izjavio je danas da će se američki vojnici u potpunosti povući iz Avganistana do 11. septembra ove godine, čime će se za Ameriku okončati najduži rat u kom je učestvovala.

„Ne možemo da nastavljamo začarani krug širenja našeg vojnog prisustva u Avganistanu u nadi da ćemo stvoriti idealne uslove za povlačenje“, rekao je Bajden, prenosi CNN.

Američki predsjednik je najavio da će povlačenje početi 1. maja, u skladu sa dogovorom koji je sa Talibanima sklopila administracija bivšeg predsjednika Donalda Trampa.

Rok za potpuno povlačenje do 11. septembra je konačan, bez mogućnosti da bude produžen zbog bilo kakve promjene uslova na terenu.

Bijela kuća je ranije danas objavila djelove Bajdenovog govora u kom je rekao da napadi 11. septembra 2001. godine „ne mogu da objasne“ zašto bi američka vojska i dalje, 20 godina nakon toga, bila prisutna u Avganistanu.

On je dodao da SAD više nemaju razloga da ulažu resurse u rat u toj zemlji, najduži u kom su SAD učestvovale.

„Ja sam četvrti američki predsjednik za vrijeme čijeg mandata je američka vojska još uvijek u Avganistanu. Dvojica republikanaca. Dvojica demokrata. Neću prebaciti tu odgovornost i na petog“, navodi Bajden.

Bonus video: