Netanjahu: Istorijska prekretnica za Izrael; Hamas: Tramp otvorio vrata pakla

Izraelski premijer je pozvao druge države da slijede primjer SAD i svoja diplomatska predstavništva presele u Jerusalim
60 pregleda 1 komentar(a)
Jerusalim, Izrael, Foto: Reuters
Jerusalim, Izrael, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.12.2017. 19:00h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ocijenio je današnji dan istorijskim jer je predsjednik SAD Donald Tramp priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Netanjahu je rekao da je Trampova odluka "važan korak ka miru" i dodao da ona neće izmijeniti ništa po pitanju svetih mjesta tri glavne monoteističke vjere u Jerusalimu, javio je Asošiejted pres.

"Odluka predsjednika je važan korak ka miru, jer nema mira koji ne uključuje Jerusalim kao glavni grad države Izrael", rekao je Netanjahu.

On je potvrdio posvećenost Izraela statusu kvo i kazao da dijeli posvećenost Trampa napretku mira između Izraela i svih njegovih susjeda, uključujući Palestince.

Netanjahu je najavio da će Izrael nastaviti da sarađuje s Trampom i njegovim timom na ostvarenju sna o miru.

"Pozivam sve zemlje koje teže miru da se pridruže SAD u priznavanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela i premjeste ambasade ovdje", rekao je Netanjahu, prenijeli su izraelski mediji.

Zvanično priznanje Jerusalima kao glavnog grada jevrejske države predstavlja značajnu promjenu američke politike. Očekivalo se da ta odluka izazove gnev Palestinaca i arapskog i muslimanskog svijeta.

Palestinski ekstremistički pokret Hamas upozorio je da Tramp današnjom odlukom "otvara vrata pakla" za interese SAD, prenio je Frans pres.

Tramp je danas objavio da SAD priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela i naveo da je naložio Stejt departmentu da počne pripreme za preseljenje ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim.

Bonus video: