Derek Šovin proglašen krivim za ubistvo Džordža Flojda

Bivši policajac proglašen krivim za nenamjerno ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo drugog stepena

15743 pregleda 10 komentar(a)
Šovin u sudnici, Foto: Reuters
Šovin u sudnici, Foto: Reuters

Sud u Mineapolisu proglasio je Dereka Šovina, bivšeg policajac iz tog američkog grada krivim za ubistvo nenaoružanog civila Džordža Flojda. Šovin je proglašen krivim po svim tačkama optužnice. Izricanje kazne za osam nedjelja.

Derek Šovin je proglašen krivim za nenamjerno ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo drugog stepena.

Nakon što je pročitao presudu porote, sudija Piter Kejhil zahvalio se porotnicima na onome što je u tom slučaju nazvao "teškom službom".

"Moram da vam se zahvalim u ime naroda Minesote, ne samo na porotničkoj službi, već i na službi teške dužnosti", rekao je Kejhil.

Derek Šovin suđenje
foto: Reuters

Maksimalna kazna za nenamjerno ubistvo drugog stepena je kazna zatvora ne veća od 40 godina, dok je maksimalna kazna za ubistvo trećeg stepena zatvorska kazna u trajanju do najviše 25 godina.

Za ubistvo drugog stepena maksimalna kazna može biti 10 godina zatvora i/ili 20.000 američkih dolara, prenosi RTS.

Izricanje kazne za osam nedjelja

Nakon pročitane presude, sudija Kejhil najavio je naredne, tehničke korake, uključujući zakazivanje izricanja kazne za osam nedjelja.

Kejhil je naveo da će sud "u roku od jedne nedjelje" razmotriti pisane argumente Dereka Šovina i objaviti činjenične nalaze o njima. Tada će, ističe, naložiti izvještaj istrage pred izricanje presude, što se može "vratiti" za četiri nedjelje". Nakon toga uslijediće brifing o izvještaju o istrazi pred izricanje kazne za šest nedjelja.

"Za osam nedjelja imaćemo presudu", kazao je Kejhil.

Porotnici koji su čuli izjave 45 svjedoka, među kojima su lekari, stručnjaci za upotrebu sile, policajci, slučajni prolaznici i ljude bliske Flojdu, presudu su doneli poslije više od 10 sati vijećanja.

Od 12 porotnika, šest su bijelci, četvoro Afroamerikanci, a dvoje miješane rase. Sedam je žena, a pet muškaraca.

Sudnicu, zaštićenu bodljikavom žicom i visokim barijerama, čuvaju pripadnici Nacionalne garde.

Prije izricanja presude bezbjednosne službe zatvorile su kapiju na sjedište policije u Mineapolisu. Gradske službe postavile su i betonske barijere ispred zgrade policije.

Snimci Šovina, bijelca, kako sputava Flojda, Afroamerikanca, držeći ga prikovanog kolenom na zemlji dok on uzvikuje "Ne mogu da dišem", uzburkali su Ameriku i izazvali talas višemjesečnih protesta 2020. godine.

Bonus video: