Mediji: Izraelske snage napale Asadovu vojsku pored Damaska

Proasadov "Al-Majadin" veb sajt je objavio da je na meti izraelskog udara bio Centar za istraživanje i informacije "Džamraja", bezbednosno postrojenje u predgrađu Damaska
0 komentar(a)
Izrael, vojska, Foto: Reuters
Izrael, vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.12.2017. 10:16h

Izraelske snage su noćas izvele napad na vojni cilj sirijskog predsjednika Bašara al Asada kraj Damaska, a sirijske snage su presrele tri od šest izraelskih raketa.

Sirijske snage su ispalile protivavionske rakete prema izraelskim avionima, objavili su mediji bliski sirijskom predsjedniku.

Ovo je drugi izraelski udar u Siriji u posljednjoj nedjelji, navode izraelski mediji.

Proasadov "Al-Majadin" veb sajt je objavio da je na meti izraelskog udara bio Centar za istraživanje i informacije "Džamraja", bezbednosno postrojenje u predgrađu Damaska.

Lokalni stanovnici su rekli da su čuli jake eksplozije.

Televizija Al-Manar povezana s libanskim proiranskim Hezbolahom javila je da su sirijske snage presrele tri od šest raketa koje je ispalio Izrael.

Naučno vojno postrojenje u Džamraji predgrađu na sjeverozaoadu Damaska je po zapadnim obavještajnim agencijama poznato kao sirijski vojni kompleks u kojem Asadove snage razvijaju projektile, ali i nekonvencionalno oružje.

U međuvremenu su se pojavili satelitski snimci na kojima se vide posljedice napada na iransku vojnu bazu u Siriji prije nekoliko dana koje su strani mediji pripisali Izraelu.

Mediji povezani sa sirijskim režimom su objavili da su izraelski borbeni avioni ispalili rakete na tu bazu između petka i subote. Baza je u izgradnji kraj Damaska u gradu Al-Kisva.

Britanski Dejli mejl izvijestio je nešto ranije pozivajući se na arapske izvore da je u tom padu poginulo 12 pripadnika Iranske revolucionarne garde.

Izraelski lideri upozoravaju da Iran nastoji da se vojno učvrsti u susjednoj Siriji i tu ostane poslije građanskog rata u toj zemlji.

Sirijska državna agencija SANA je kasnije objavila da su jedinice sirijske vazdušne odbrane oborile tri izraelske rakete koje su ciljale vojni punkt kraj glavnog grada Damaska, samo tri dana nakon udara Izraela na obližnju vojnu poziciju, prenio je AP.

SANA međutim nije navela da li su neke rakete pogodile metu, niti je izvijestila o mogućim žrtvama. Rečeno je samo da se napad dogodio oko ponoći.

"Naše jedinice odbrane suprotstavile su se agresiji Izraela raketama na jedan od naših vojnih punktova u okolini Damaska i oborile tri", javila je SANA.

Izrael nije komentarisao ovaj incident.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji je rekla da je napadnut vladin centar za istraživanje.

AP podsjeća da je Izrael nastojao da se ne miješa u rat koji bjesni u susjednoj Siriji, ali da je izveo više vazdušnih udara na konvoje oružja za koje je vjerovao da su namijenjeni libanskom Hezbolahu.

Pripadnici libanskog šiitskog Hezbolaha se bore na strani Asadovih snaga.

Izrael je takođe napao nekoliko sirijskih vojnih postrojenja od početka tog rata pre sedam godina i to uglavnom kraj Golanske visoravni koja je pod izraelskom okuapcijom.

U septembru su izraelski avioni pogodili poziciju kraj obale Sredozemnog mora u zapadnoj Siriji. Ubijena su dva vojnika i pričinjena je materijalna šteta.

U novembru je oboren dron nad Golanom navodno u pokušaju da se ubaci u izraelski vazdušni prostor iz Siriji. Dron je oborila raketa tipa "patriot" u demilitarizovanoj zoni.

U septembru Izrael je oborio i dron iranske proizvodnje koji je poslao Hezbolah u isto područje. Iran takođe podržava Asadove snage u sukobu.

Izrael je o svojoj zabrinutosti i iranskom prisustvu u Siriji radi mogućih napada na izraelsku teritoriju obavestio Rusiju, koja takodje podržava Asada.

Bonus video: