Prva posjeta visokog zvaničnika UN u zadnjih šest godina: Feltman u Sjevernoj Koreji

Fetman, koji će u Sjevernoj Koreji biti do petka, sastaće se sa ministrom vanjskih poslova Sjeverne Koreje Ri Jong Hoom i drugim zvaničnicima, pripadnicima diplomatskog kora i osobljem UN, rekao je Dižarik novinarima
2 komentar(a)
Džefri Feltman, Foto: Reuters
Džefri Feltman, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.12.2017. 09:27h

Generalni podsekretar Ujedinjenih nacija (UN) za politička pitanja Džefri Feltman počinje posjetu Sjevernoj Koreji. To je prva posjeta visokog zvaničnika UN u posljednjih šest godina, prenosi Tanjug.

Očekuje se da tokom njegove posjete Pjongjangu sa zvaničnicima te zemlje bude razgovora o "pitanjima od obostranog interesa", izjavio je portparol UN Stefan Dižarik.

Fetman, koji će u Sjevernoj Koreji biti do petka, sastaće se sa ministrom vanjskih poslova Sjeverne Koreje Ri Jong Hoom i drugim zvaničnicima, pripadnicima diplomatskog kora i osobljem UN, rekao je Dižarik novinarima.

"Posjeta je odgovor na dugogodišnji poziv vlasti u Pjongjangu za politički dijalog sa UN", objasnio je Dižarik, prenosi Rojters.

AP navodi da je Dižarik odbio da pruži druge detalje posjete ili kaže da li će Feltman razgovarati o eventualnoj posjeti Pjongjangu generalnog sekretara UN Antonia Gutereša.

UN su saopštile da će Feltman biti prvi visoki zvaničnik UN koji će otputovati u Sjevernu Koreju od kada je njegov prethodnik Lin Pasko posjetio tu zemlju 2010, a bivši generalni podsekretar za humanitarna pitanja UN Valeri Amos u oktobru 2011.

Sjeverna Koreja je prošle nedjelje ispalila novu interkontinentalnu balističku raketu dalekog dometa Kvasong-15.

Bonus video: