Bajden rekao Erdoganu da će priznati genocid nad Jermenima

To je prva direktna komunikacije lidera dvaju NATO saveznika od Bajdenove inauguracije 20. januara. Odgađanje se tumači kao ignorisanje Erdogana, koji je bio u bliskim odnosima sa bivšim predsjednikom Donaldom Trampom

12560 pregleda 754 reakcija 49 komentar(a)
Erdogan, Foto: REUTERS
Erdogan, Foto: REUTERS

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je turskom kolegi Tajipu Erdoganu u današnjem telefonskom razgovoru da planira da prizna masakre i prisilne deportacije Jermena 1915. u Otomanskom carstvu kao genocid, objavio je Rojters.

To je prva direktna komunikacije lidera dvaju NATO saveznika od Bajdenove inauguracije 20. januara. Odgađanje se tumači kao ignorisanje Erdogana, koji je bio u bliskim odnosima sa bivšim predsjednikom Donaldom Trampom.

Očekuje se da Bajdenovo priznavanje genocida nad Jermenima razbijesni Tursku i dodatno pogorša odnose.

Bajden
Bajdenfoto: REUTERS

Bijela kuća u saopštenju o telefonskom razgovoru nije pomenula to pitanje. "Predsjednik Bajden je danas razgovarao sa turskim predsjednikom Tajipom Erdoganom i prenio mu da je zainteresovan za bilaterlane odnose sa proširenim oblastima saradnje i efikasnim upravljanjem nesporazumima," navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su se dvojica lidera dogovorili da se sastanu na marginama samita NATO u junu i detaljnije razgovaraju o odnosima dviju država.

Bonus video: