"bezbjedna i efikasna za sprečavanje kovida-19"

SAD nastavljaju primjenu vakcine Džonson i Džonson: Dobrobiti nadvladavaju rizike

"Podaci raspoloživi za sada ukazuju da je rizik" od tromboze "jako nizak", navele su dvije FDA i CDC dodajući da će nastaviti pažljivo da prate i ispituju rizik

7531 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Američke zdravstvene vlasti odobrile su nastavak imunizacije vakcinom Džonson i Džonson, koja je u toj zemlji prekinuta 13. aprila kako bi se ispitivalo nekoliko slučajeva tromboze.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštio je sinoć da treba da se nastavi primena vakcine Džonson i Džonson u SAD ocijenivši da dobrobiti nadvladjuju rizike kod osoba starosti 18 godina i više.

Američka laboratorija odlučila je da napravi pauzu u primjeni dok se ispita nekoliko slučajeva razvoja ozbiljnih krvnih ugrušaka kod žena, poslije dobijanja vakcine.

Američka Uprava za hranu i ljekove (FDA) i CDC su sigurni da je ta vakcina bezbjedna i efikasna za sprečavanje kovida-19, navele su te dvije agencije.

"Podaci raspoloživi za sada ukazuju da je rizik" od tromboze "jako nizak", navele su dvije agencije dodajući da će nastaviti pažljivo da prate i ispituju rizik.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Uprava za hranu i ljekove (FDA) naveli su u zajedničkom saopštenju da će zdravstveni sistemi i građani biti upozoreni na rizik od potencijalno smrtonosnog sindroma povezanog sa nastankom krvnih ugrušaka uz nisku vrijednost trombocita.

"Više ne preporučujemo pauzu u upotrebi te vakcine", rekla je na konferenciji za novinare direktorka CDC-a Rošel Valenski i dodala da vakcina Džonson i Džonson može odmah da nastavi da se koristi.

Ranije juče stručnjaci američke zdravstvene agencije su preporučili da se nastavi vakcinacija serumom Džonsona.

U SAD je već dato 7,98 miliona doza vakcine Džonson i Džonson.

Prema juče predstavljenim podacima, od 3,99 miliona vakcinisanih žena njih 15 su razvile ozbiljne slučajeva krvnih ugrušaka i tri su umrle.

Njih 13 su bile mlađe od 50 godina, a dvije starosti između 50 i 64 godine.

Nije bio zabilježen nijedan slučaj ugrušaka kod vakcinisanih muškaraca.

Neki stručnjaci su juče istakli prednosti ove vakcine koja se daje samo u jednoj dozi, i može da se čuva u običnim frižiderima i da bude lakše dostupna osjetljivim grupama, u odnosu na rijetke slučajeve tromboze.

Vakcina Džonson i Džonson je efikasna 66 odsto za sprečavanje umjerenih do teških slučajeva kovida-19, prema kliničkim probama urađenim na oko 40.000 ljudi starijih od 18 godina u više zemalja svijeta.

Iako veza između vakcine i krvnih ugrušaka nije bila pokazana naučnici smatraju da je to "vjerovatni uzrok" pojava ugrušaka, koji su takođe primijećeni kod vakcine AstraZeneka.

Džonson i Džonson kao i AstraZeneka koriste tehnologiju adenovirusa sa vektorom kao i ruski Sputnjik V i kineski Cansino.

Preporučujemo za Vas