Rohani upozorio SAD da se ne povlače iz nuklearnog sporazuma: Suočićete se sa teškim posljedicama

Rohani je to rekao u obraćanju pristalicama u gradu Tabrizu koje je prenosila državna televizija
0 komentar(a)
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.04.2018. 09:41h

Predsjednik Irana Hasan Rohani upozorio je danas SAD da će se suočiti sa "teškim" posljedicama ukoliko odluče da se povuku iz nuklearnog sporazuma Teherana i svjetskih sila iz 2015.

Rohani je to rekao u obraćanju pristalicama u gradu Tabrizu koje je prenosila državna televizija.

On je rekao da će se iranski narod i vlada "snažno oduprijeti" svim zavjerama onih koji sjede u Bijeloj kući ne iznoseći detalje osim da će se Teheran pridržavati svojih obaveza.

Rohani je i ranije rekao da će SAD "zažaliti ako prekrše iranski nuklearni sporazum" i da će "vidjeti odgovor Teherana za manje od nedjelju dana".

Američki predsjednik Donald Tramp nije potvrdio nuklearni sporazum s Iranom u januaru već je odredio 12.maj kao novi rok za produženje ustupaka. On je rekao da će tada istupiti iz sporazuma ako se evropske zemlje ne pridruže SAD u rješavanju problema za koje tvrdi da su fatalne mane tog sporazuma.

Nuklearni sporazum je zaključen u julu 2015. između Irana i Grupe šest (Njemačka, Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija). Tadašnji predsjednik SAD bio je Barak Obama.

Sporazumom se ograničava iransko obogaćivanje i skladištenje materijala koji mogu biti korišćeni za pravljenje nuklearnog oružja. U zamjenu, Teheranu su ukinute brojne sankcije na međunarodnu trgovinu, naftni i bankarski sektor.

Preporučujemo za Vas