Američka televizija suspendovala novinara: Tramp, Flin, netačne vijesti i kontakti s Rusima

Tramp je na Tviteru čestitao Ej-Bi-Si njuzu na suspendovanju Rosa. "Čestitam Ej-Bi-Si njuzu na suspendovanju Brajana Rosa zbog njegovog strašno netačnog i nepoštenog izvještaja o Lovu na ruske, ruske, ruske vještice. I druge televizije i "novine" treba da urade isto sa svojim lažnim vijestima", naveo je Tramp
0 komentar(a)
Brajan Ros, Foto: Beta-AP
Brajan Ros, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 03.12.2017. 17:45h

Američka televizija Ej-Bi-Si (ABC) njuz suspendovala je istraživačkog novinara Brajana Rosa na četiri nedjelje, neplaćeno, zbog njegovog netačnog izvještaja o nekadašnjem savjetniku predsjednika SAD za nacionalnu bezbjednost Majklu Flinu, i ocijenila njegov prilog kao "ozbiljnu grešku".

Navodeći kao izvor neimenovanog Flinovog bliskog saradnika, Ros je u petak izvijestio da je predsjednik SAD Donald Tramp, dok je bio kandidat za tu funkciju, naložio Flinu da stupi u kontakt s Rusima. To bi bio veliki zaokret u aktuelnoj istrazi o mogućoj povezanosti Trampovog izbornog štaba s Rusijom, odnosno o miješanju Moskve u izborni proces u SAD 2016. godine.

Nekoliko sati kasnije, u večernjem izdanju vijesti, Ros je pojasnio svoj izvještaj, navodeći da njegov izvor sada kaže da Tramp to nije učinio dok je bio predsjednički kandidat, nego pošto je izabran za predsjednika SAD.

Kako je naveo, Tramp je u to vrijeme tražio od Flina da kontaktira Ruse zbog nekoliko pitanja, među kojima je zajedničko učešće Vašingtona i Moskve u borbi protiv ekstremista Islamske države.

Televiziju ABC su mnogi kritikovali zbog toga što prvobitan Rosov izvještaj nije dovoljno razjasnila i što ga nije ispravila. Ispravka je učinjena tek kasnije tokom večeri.

"Duboko žalimo i izvinjavamo se zbog jučerašnje ozbiljne greške. Izvještaj Brajana Rosa nije bio u potpunosti provjeren. Tokom narednih nekoliko sati izvještavanja utvrdili smo da je informacija bila pogrešna i ispravili grešku uživo i na internetu", naveo je ABC.

Ta televizija je izvijestila o brzoj reakciji Trampa koji je na Tviteru čestitao Ej-Bi-Si njuzu na suspendovanju Rosa.

"Čestitam Ej-Bi-Si njuzu na suspendovanju Brajana Rosa zbog njegovog strašno netačnog i nepoštenog izvještaja o Lovu na ruske, ruske, ruske vještice. I druge televizije i "novine" treba da urade isto sa svojim lažnim vijestima", naveo je Tramp.

Ros (69) je novinar Ej-Bi-Si njuza od 1994. godine. Dobio je brojne novinarske nagrade, ali je bio i predmet kritika zbog grešaka.

Bonus video: