Indijska kriza može brzo postati svjetska

Ako vodeće sile ne učine sve što mogu da pomognu, za kratko vrijeme će se osjetiti uticaj na globalno zdravstvo i ekonomiju

32398 pregleda 34 reakcija 27 komentar(a)
Vakcinisalo se samo oko 9 odsto stanovništva, Foto: DANISH SIDDIQUI
Vakcinisalo se samo oko 9 odsto stanovništva, Foto: DANISH SIDDIQUI

Drugi talas pandemije pogodio je Indiju razornom jačinom. Sa više od 300.000 novozaraženih i tri hiljade smrtnih slučajeva širom zemlje posljednjih dana, ukupan broj žrtava je premašio 200.000.

Grobari rade danonoćno da bi sahranili žrtve, a stotine se kremiraju na improvizovanim lomačama u parkovima i na parkinzima. Medicinski eksperti vjeruju da je tačan broj preminulih možda pet do 10 puta veći od zvaničnog.

Iako je najveći proizvođač vakcina u svijetu, Indija nema zaliha za oko 800 miliona stanovnika koji ispunjavaju uslove da je prime. Od početka kampanje u januaru, vakcinisalo se samo oko devet odsto od 1,4 milijardi stanovnika, prenio je Rojters.

Zaraznost drugog talasa pripisuje se kombinaciji faktora: samozadovoljstvu vlade, podstaknutom slabim prikupljanjem podataka i poricanjem realnosti podataka, novom soju sa krivuljom rasta u obliku štapa za hokej, i masovnim vjerskim i političkim okupljanjima na kojima nisu poštovane epidemiološke mjere.

Indija, u kojoj živi šestina svjetske populacije, peta je po veličini ekonomija u svijetu i značajno doprinosi svjetskom rastu. Sa relativno visokom stopom rasta (između četiri i osam odsto), ona ima značajan uticaj na svjetsku ekonomiju, piše portal “Konverzejšn”.

U komentaru se navodi da je čak i početkom 2020, prije pojave pandemije, MMF naveo osrednju proizvodnju u Indiji kao glavni razlog sporog svjetskog rasta 2018. i 2019. MMF je smanjio prognozu za 2020. na 5,8 odsto dijelom zato što očekuje manje-više isto od potkontinenta. Sada izgleda da je svjetski rast za 2020. opao za oko četiri odsto, a indijski za deset procenata.

Svi su očekivali veliki oporavak i Indije i svijeta 2021, ali se to sada ozbiljno dovodi u sumnju, kaže Uma Kambhampati, profesorica ekonomije na Univerzitetu Reding.

U kombinaciji sa značajnim problemima koje je pandemija izazvala i u Brazilu i Južnoj Africi, mogao bi se očekivati značajan uticaj na svjetski rast - čak i prije nego što uzmemo u obzir indirektni uticaj, naglašava se u komentaru.

U smislu indirektnog uticaja, obim krize u Indiji vjerovatno će značiti da međunarodne restrikcije ostanu na snazi duže nego što se očekivalo, dodaje Kambhampati.

Podsjećajući da virus ne poznaje granice, nacionalnost, godine, pol i religiju, te da države te veličine nije moguće izolovati, ona navodi da je na nedavnom letu iz Nju Delhija u Hongkong, 52 putnika testirano pozitivno na kovid. Takođe je poznato da je indijski soj već prisutan u Velikoj Britaniji, a da je drugi talas u Indiji izazvan i britanskim sojem virusa.

U komentaru se ističe da sprečavanje širenja iz Indije zahtijeva strogi karantin i ograničenja putovanja. To je loša vijest za aviokompanije, aerodrome i biznis koji zavisi od njih, tako da će i to imati veliki štetan efekat na globalni ekonomski rast.

Farmaceutska industrija u Indiji je treća u svijetu po obimu, a 11. po vrijednosti. Njen doprinos ukupnom svjetskom izvozu ljekova iznosi 3,5 odsto, a ukupnom svjetskom izvozu generičkih ljekova oko 20 odsto. Ako taj izvoz bude doveden u pitanje, doći će do svih vrsta posljedica za zdravstvenu njegu širom svijeta, što će se opet odraziti na globalni rast, navodi profesorica na engleskom univerzitetu.

Indija proizvodi 70 odsto svjetskih vakcina. Njen Serum institut dobio je prava za proizvodnju Astra Zeneke za 64 države sa niskim prihodima u okviru Kovaks programa.

Kriza u Indiji već znači da je taj izvoz vakcina odgođen ili otkazan, zbog čega su mnoge zemlje ranjive na nove talase virusa i vjerovatno odlažu napore da se vrate u normalu.

“Ako Indija ne može da isporuči vakcine ostatku svijeta, možemo očekivati prelivanje posljedica u obliku novih lokdauna, povećanje potrebe za mjerama socijalne distance i značajnog smanjenja ekonomske aktivnosti”, piše “Konverzejšn”.

Stoga je imperativ za svijet, kako se ističe, da brzo pomogne Indiji - bilo da ona to traži ili ne. Pomoć već stiže, iako sa zakašnjenjem, iz Britanije (koncentratori kiseonika, respiratori), SAD (sirovine za vakcine, ljekovi, brzi testovi i respiratori), Njemačke (kiseonik i medicinska pomoć), Rusije (koncentratori kiseonika, respiratori, ljekovi).

Profesorica Kambhampati naglašava da će svaka pomoć vjerovatno biti kap u okeanu indijskih potreba, ali da će makar “demonstrirati priznanje da smo u tome zajedno”.

“Indijska vlada možda nije bila efikasna u trenutnoj krizi, ali će se ignorisanjem uticaja na svijet pokazati jednak nivo samozadovoljstva. Ako vodeće sile ne učine sve što mogu da pomognu, indijska kriza će postati svjetska kriza za kratko vrijeme, ne samo za zdravstvo nego i za ekonomiju”, zaključuje se u komentaru.

Bonus video: