Tramp povukao SAD iz globalnog sporazuma o migrantima i izbjeglicama

"Nijedna zemlja nije učinila koliko su učinile SAD. Naše odluke o migracionoj politici treba da donose Amerikanci i samo Amerikanci. Mi ćemo odlučiti o boljoj kontroli granica i kome će biti dozvoljeno da uđe u našu zemlju", rekla je ambasadorka SAD pri UN, Niki Hejli
73 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.12.2017. 15:55h

Američki predsjednik Donald Tramp odlučio je da SAD povuče iz sporazuma Ujedinjenih nacija (UN) o međunarodnoj pomoći migrantima i izbjeglicama, smatrajući da taj sporazum nije kompatibilan sa migracionom politikom njegove zemlje, saopštila je američka misija pri UN.

"Američka misija pri UN obavijestila je svjetsku organizaciju da SAD više neće učestvovati u globalnom sporazumu o migraciji", navodi se u saopštenju.

Generalna skupština UN jednoglasno je usvojila u septembru 2016. godine tekst nazvan "Deklaracija Njujorka o izbjeglicama i migrantima" u cilju poboljšanja uslova pomoći, smještaja i povratka izbjeglica.

Visoki komesarijat UN za izbjeglice (UNHCR) bi trebalo na osnovu te deklaracije naredne godine da predloži Svjetski pakt o migrantima i izbjeglicama.

SAD su navele da taj sporazum "ima elemente koji nisu u skladu sa migracionom politikom Trampove administracije".

"Tramp je zbog toga odlučio da obustavi učešće SAD u pripremi pakta koji treba da dobije konsenzus u UN 2018. godine", navodi se u saopštenju američke misije.

UN nisu za sada reagovale na tu odluku.

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli izjavila je da su SAD ponosne na svoje nasljeđe u oblasti imigracije i podrške migrantima i izbjeglicama širom svijeta.

"Nijedna zemlja nije učinila koliko su učinile SAD. Naše odluke o migracionoj politici treba da donose Amerikanci i samo Amerikanci. Mi ćemo odlučiti o boljoj kontroli granica i kome će biti dozvoljeno da uđe u našu zemlju", rekla je Niki Hejli i dodala da deklaracija "jednostavno nije kompatibilna sa SAD".

Tramp je od dolaska na vlasti odlučio da se SAD povuče iz međunarodnog sporazuma o klimatskim promjenama, kao i iz Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko).

Trampova odluka o povlačenju iz sporazuma o migrantima i izbjeglicama doneta je dok je nedavno na samitu Evropske unije i Afrike odlučeno o sprovođenju operacija hitne evakuacije migranata žrtava šverca u Libiji. Te operacije su dobile podršku UN i Afričke unije.

Bonus video: