Sporazum predvidio ekonomske podsticaje za Iran kako bi on zauzvrat ograničio svoj nuklearni program

Diplomate pet zemalja nastavile razgovore o vraćanju SAD u sporazum sa Iranom

Bajdenova administracija razmatra ukidanje najtežih sankcija uvedenih Iranu u vrijeme Trampa, kako bi privolela Teheran da ponovo počne da poštuje odredbe sporazuma iz 2015. godine

6843 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Diplomate Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije i Kine danas su u Beču nastavile razgovore u čijem je fokusu vraćanje SAD u okvir njihovog nuklearnog sporazuma sa Iranom.

SAD nemaju predstavnika u razgovorima jer su prije tri godine, odlukom bivšeg predsjednika Donalda Trampa, jednostrano napustile sporazum Teherana i velikih sila iz 2015. godine.

Tramp je po napuštanju sporazuma uveo oštre sankcije Iranu u pokušaju da primora Iran na nove pregovore o sporazumu, uz veće ustupke Teherana.

Predsjednik SAD Džozef Bajden želi da vrati zemlju u okvir sporazuma, ali američka delegacija u Beču indirektno pregovara sa Iranom, uz posredstvo pomenutih pet velikih sila.

Bajdenova administracija razmatra ukidanje najtežih sankcija uvedenih Iranu u vrijeme Trampa, kako bi privolela Teheran da ponovo počne da poštuje odredbe sporazuma iz 2015. godine.

Uoči glavnih razgovora, predstavnik Rusije Mihail Uljanov rekao je da su se zvaničnici pet velikih sila neformalno sastali sa američkim diplomatama, a da iranska delegacija nije bila spremna na takav korak.

Sporazum iz 2015. godine predvidio je ekonomske podsticaje za Iran kako bi ta zemlja zauzvrat ograničila svoj nuklearni program.

Međutim, nakon što je Tramp ponovo uveo oštre sankcije Iranu, ekonomija te zemlje se našla pod velikim pritiskom, a Teheran je odgovorio postepenim kršenjem sve većeg broja ograničenja iz sporazuma.

Krajnji cilj sporazuma je sprječavanje Irana da razvije atomsku bombu, dok Teheran insistira da mu to nije namera.

Iran sada ima dovoljno obogaćenog uranijuma da napravi atomsku bombu, ali je to znatno manja količina od one koju je imao prije potpisivanja sporazuma.