Šef Pentagona: Sljedeći rat će biti mnogo drugačiji od prethodnih

"Moramo da napravimo pravu kombinaciju tehnologije, operativnosti i sposobnosti i da se povežemo tako da svaki naš neprijatelj dobro razmisli prije nego što uradi nešto", kazao je Ostin

8607 pregleda 17 komentar(a)
Ostin, Foto: Reuters
Ostin, Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države moraju da se pripreme za potencijalni budući konflikt koji će biti veoma različit u odnosu na "stare ratove", rekao je američki sekretar za odbranu Lojd Ostin.

Ostin je pozvao da se radi na razvoju tehnologije i boljem globalnom vojnom povezivanju kako bi se "brže odlučivalo i brže djelovalo".

"Naša borba u sljedećem velikom ratu biće mnogo drugačija od prethodnih", rekao je Ostin u Pacifičkoj komandi SAD na Havajima.

Nije, međutim, konkretno govorio o rivalima poput Kine ili Rusije, niti je nagovijestio o kojem bi sukobu moglo biti riječi, prenosi Glas Amerike.

"Ne možemo da predvidimo šta će biti u budućnosti. Zato moramo da napravimo pravu kombinaciju tehnologije, operativnosti i sposobnosti i da se povežemo tako da svaki naš neprijatelj dobro razmisli prije nego što uradi nešto".

Američki odgovor može biti indirektan, kaže Ostin i opisuje scenario po kojem bi se sajber ratovanjem moglo odgovoriti na pomorski incident udaljen hiljadama kilometara.

Obraćanje šefa Pentagona se poklopilo sa početkom povlačenja američke vojske iz Avganistana, po odluci predsjednika Džoa Bajdena.

Kritičari kažu da povlačenje SAD iz Avganistana neće okončati interni sukob, niti umanjiti prijetnju od terorizma.

Bonus video: