Sedmoro poginulo kada su se zapalile cistijerne za gorivo u Avganistanu

U većem dijelu Kabula, gdje inače nema redovnog snabdijevanja električnom energijom, isključena je struja, a vozači kamiona danas su blokirali put koji vodi ka mjestu incidenta zahtijevajući da vlada obezbijedi kompenzaciju

8687 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

U požaru koji je izbio kada se zapalilo nekoliko cistijerni za gorivo u glavnom gradu Avganistana, Kabulu, poginulo je sedmoro ljudi, a 14 je povrijeđeno, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

Nije poznato da li je požar izbio slučajno, ili namjerno, u trenutku zvanične kampanje povlačenja američkih i NATO trupa, kojom se završava najduži rat za Amerikance.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Tarik Arian rekao je da su istražitelji pregledali ostatke desetina cistijerni koje su tinjale, i benzinsku pumpu zahvaćenu plamenom kada se požar proširio tim područjem kasno u subotu.

Oštećeno je i nekoliko kuća i uništeno nekoliko građevina, a svi povrijeđeni sa opekotinama zbrinuti su u lokalnoj bolnici.

Neposrednih dokaza o sabotaži nije bilo, i u toku je istraga, rekao je portparol ministarstva.

U većem dijelu Kabula, gdje inače nema redovnog snabdijevanja električnom energijom, isključena je struja, a vozači kamiona danas su blokirali put koji vodi ka mjestu incidenta zahtijevajući da vlada obezbijedi kompenzaciju.

Desetine cistijerni bilo je na putu za Kabul u vrijeme kada je požar izbio.

Jedan od vozača rekao je da se prva eksplozija dogodila dok su cistijerne parkirane u nizu čekale dozvolu da sa drugim velikim kamionima uđu u grad.

On je rekao da je izgorjela većina od 100 cistijerni za gorivo.

Prema procjenama, od 2.500 do 3.500 preostalih američkih vojnika i oko 7.000 pripadnika združenih NATO snaga napustiće Avganistan najkasnije do 11. septembra, i 20. godišnjice terorističkog napada na SAD, zbog kojeg su i došli u tu zemlju.

Bonus video: