o tome će biti riječi na trodnevnom sastanku šefova diplomatija G7

Britanske vlasti predložile mehanizam za brzo otkrivanje dezinformacija

"Želimo da se G7 ujedini i stvori mehaniram za brzo otkrivanje laži, propagande i dezinformacija. Na taj način bismo mogli da odmah to demantujemo i vratimo se istini", rekao je Rab i dodao da bi se taj mehanizam odnosio na cio svet, a posebno za Rusiju i Kinu

7817 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Velika Britanija želi da Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta - G7 uspostavi mehanizam za brzo otkrivanje propagande i dezinformacija posebno iz Rusije, izjavio je danas šef britanske diplomatije Dominik Rab (Dominic Raab).

O tom pitanju će biti riječi na trodnevnom sastanku šefova diplomatija G7 koji sjutra počinje u Londonu.

"Želimo da se G7 ujedini i stvori mehaniram za brzo otkrivanje laži, propagande i dezinformacija. Na taj način bismo mogli da odmah to demantujemo i vratimo se istini", rekao je Rab i dodao da bi se taj mehanizam odnosio na cio svet, a posebno za Rusiju i Kinu.

Prema pisanju lista Sandej tajms (The Sunday Times), studija koju je finansirala britanska diplomatija, utvrdila je da "ruski trolovi" prenose zlonamjerne komentare na sajtovima britanskih medija "kako bi se stvorio utisak da javnost podržava rusku agresiju u Ukrajini".

Te komentare potom koriste ruski državni mediji da bi se pokazalo da britansko javno mnjenje podržava Moksvu, naveo je list i dodao da se ta ista "procedura" koristi protiv medija iz 14 država, od kojih su neke članice G7, a to su Francuska, Njemačka, Italija, Japan i SAD.

Ta studija će biti predstavljena na sastanku G7, dodao je Rab.

Preporučujemo za Vas